Afbeelding
Riemke Kranendonk

Hoogste aanvoerder garnalenafslag Harlingen

Bemanning WR 212 in het zonnetje

HARLINGEN/DEN OEVER – Vanwege corona en vakanties duurde het wat langer dan gepland, maar vorige week vrijdagmiddag kwam het ervan. Peter Hovius en Willem Mulder van de Harlinger garnalenafslag kwamen na het lossen aan boord van de WR 212 ‘Rein Willem’ om de bemanning te trakteren op fraaie bedrijfsjassen met opgedrukt kotternummer. 

De WR 212 van schipper Jelle van der Burg (28) was vorig jaar namelijk de hoogste aanvoerder op Harlingen (met 668.263 euro), en daarmee de opvolger van het zusterschip WR 12 van Gerard Kranendonk.


,,Druk gevist, veel geprobeerd tussen de bloemetjes in en natuurlijk ook wat geluk’’, zo blikt Jelle van der Burg terug op het visjaar 2021. Vorige week werd 1.900 kilo gelost voor vaste afnemer Roem van Yerseke voor gemiddeld 7,59 euro per kilo. ,,Een beetje schrapen dus boven de Wadden deze tijd van het jaar, maar met deze prijzen evengoed een weekbesomminkje dus.’’


Voor het derde achtereenvolgende jaar was Harlingen vorig jaar de grootste garnalenafslag van Nederland, gevolgd door Zoutkamp en Den Oever. Bedrijfsleider Peter Hovius zegt met een optimale service de grote vloot als klant tevreden te willen houden. 

Naast het zeven van garnalen, worden in de Harlinger afslag voor Roem van Yerseke grove ongepelde garnalen in tempex-dozen verpakt voor de vershandel langs met name de Belgische kust.


Op de foto voor de WR 212, van links naar rechts: Willem Mulder, Rein van der Burg, Johan Tijsen, Erwin Joldersma, schipper Jelle van der Burg en Peter Hovius.

(Foto: Riemke Kranendonk)