H De volledig Zeeuws-Vlaamse bemanning, met van links naar rechts schipper Marnix van Renterghem, Jerry van Haneghem, Danny Verkeste, stuurman Colin Fieret, Dylan Fenijn en machinist Roy Heijdens. (Foto: Ronald Ribbe)
H De volledig Zeeuws-Vlaamse bemanning, met van links naar rechts schipper Marnix van Renterghem, Jerry van Haneghem, Danny Verkeste, stuurman Colin Fieret, Dylan Fenijn en machinist Roy Heijdens. (Foto: Ronald Ribbe) RONALD RIBBE

Z 99 ‘Aravis’ opgeleverd aan Rederij Nele

Vlaamse flyshooter met Zeeuws-Vlaamse bemanning

STELLENDAM – De zesde in de reeks van de 24 meter lange flyshooters/twinriggers van scheepsbouwer Padmos in twee jaar tijd, inmiddels voor vier verschillende vlagstaten, en de eerste met een installatie aan boord die de uitstoot van stikstofverbindingen sterk vermindert. Zonder plichtplegingen is vorige week vrijdagmiddag de nieuwe Z 99 ‘Aravis’ van rederij Nele ter visserij gegaan, met een volledig Zeeuws-Vlaamse ploeg van zes man sterk.


Schipper Marnix van Renterghem (36) viste de afgelopen zeven jaar bij Jaczon/Cornelis Vrolijk, op de flyshooter SL 9. Hij heeft voor de nieuwe aanwinst van dochteronderneming Rederij Nele een bijna volledig Bressiaander bemanning bij elkaar weten te krijgen. Wat bijzonder is, want het aantal nog actieve vissers op Breskens is op twee handen te tellen. Behalve Colin Fieret, die in het nabijgelegen Oostburg woont, woont de hele bemanning in Breskens. ,,We kennen elkaar ook allemaal goed’’, zegt Van Renterghem over zijn jonge ploeg.

Van de ploeg van zes man zijn er steeds vijf aan boord. Het plan is om reizen te maken van acht dagen uit en zes dagen thuis. ,,En in die acht dagen proberen we dan zo vaak mogelijk aan te landen.’’ In de wintertijd zal dat vooral in Franse havens zijn, Boulogne, Dieppe of Le Havre, in de zomer in Oostende of Scheveningen. Verkoop zal afwisselend in Zeebrugge of Scheveningen zijn. Van Renterghem verwacht dat de flyshooter ook regelmatig in Breskens zal liggen. ,,Zijn we lekker snel thuis.’’

De Z 99 richt zich vooral op de ongequoteerde inktvis, poon en mul, maar ook op gequoteerde soorten als makreel en wijting. Als Vlaamse flyshooter vist de Z 99 op Belgische quota. ,,Ik ga het quotaboek nog even goed doornemen.’’


Serie

De Z 99 ‘Aravis’ is inmiddels de zesde van de succesvolle serie kleinere flyshooters/twinriggers uit de Padmos-stal. De zevende, de BL 937550 ‘Pax Dei II’ voor de Urker firma De Boer, ligt al te blinken aan de afbouwkade. En dan staat nog de toekomstige KG 8 op het programma; met hetzelfde casco maar wel voor een heel andere visserij (scheermessen).

De Z 99 meet net als de andere schepen uit de reeks 24,95 bij 8,50 bij 4 meter. De hoofdmotor is een Mitsubishi S6R2-T2MPTAW3M van 555 kW bij 1.350 toeren, die via een ZF W 10200 keerkoppeling (reductie 12,487:1) een 3.000 mm Promarin-vijfbladsschroef aandrijft. In de machinekamer staan tevens een Mitsubishi-hulpset van 450 kW bij 1.500 toeren en een kleinere Mitsubishi-hulpset van 106 kW bij 1.500 toeren.

Voor de twee grootste motoren aan boord is een SCR-systeem geïnstalleerd, waarmee de Z 99 de eerste flyshooter wordt met een zeer lage uitstoot van stikstofverbindingen (NOx). Bijzonder is ook dat inmiddels voor vier vlaggenstaten schepen uit deze serie zijn gebouwd: Nederland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en nu ook België.


Cluster

Het visserijcluster op Stellendam liet zich niet onbetuigd bij de bouw van de Z 99. Wetec was verantwoordelijk voor de elektrische installatie. DE Maritime leverde het complete navigatie- en communicatiepakket, de Marelec weegschaal en het Marport netmonitoringsysteem. Inclusief maar liefst 15 Nottrop beeldschermen.

De Belgisch flyshooter werd door Westvoorn voorzien van flyshoot touwen, geleverd door IJmuiden Stores vanuit Lankhorst Euronete in Portugal, flyshootnetten en tevens onder meer touwwerk, gereedschap en keukeninventaris. IJtama deed opnieuw de complete betimmering van de stuurhut, de accommodatie, het visruim en het verwerkingsdek. Vlaamse regelgeving vereist dat de opvarenden niet beneden de waterlijn mogen slapen, wat uiteraard van invloed is op de indeling van de accommodatie. Ook Schavicast en Delta Isolatie konden het werk voor hun voordeur uitvoeren.

Voor Verduijn Techniek is het de eerste compleet geleverde vangstverwerker. Siemon Verduijn: ,,Er is goed gelet op de voedselveiligheid. Er zit niet één randje of kantje aan waar rommel in kan blijven liggen. Alles is afgerond, ook in de kappen rond de motoren en aandrijvingen.'' De vangstverwerker is compleet rvs uitgevoerd, met een zesvaks bubbelspoelmolen en twee aandrijvingen, met erboven rvs bakken voor meerdere soorten. Aan de leesband is ruimte voor vijf man. In de band zijn in blauw vismaatbelijningen aangebracht. In het visruim staat een zesvaks stortkee met doorzichtige schuiven, en een ook in 316 rvs uitgevoerde aandrijving om de kisten onder het visluik te trekken.

Na het proefvissen vorige week donderdag stond niets een vertrek uit Stellendam richting de visgronden meer in de weg. De vrijdagmiddag erna liep de Z 99 met hoog water de Buitenhaven uit, en stoomde rechtstreeks naar Het Kanaal. 


De eerste aanlanding was afgelopen maandagavond in Boulogne, waarna de vis op transport ging naar Zeebrugge, voor verkoop woensdagochtend vroeg. Traditiegetrouw bij een nieuw Belgisch schip werd door de rederij een kist vis aangeboden voor verkoop voor een goed doel.


Toeleveranciers:

C-Job (tekenpakket), Bureau Veritas, CSR (casco), De Boer Staal (snijwerk casco), Budi (klein snijwerk), Euro Snijtechniek (klein snijwerk), Promarin (schroef en straalbuis), Leemberg (pijpleidingen), IJtama (timmerwerk), Van Wingerden (ramen), MTEE (importeur motoren), Van Stigt (ZF reductiekeerkoppeling, motorbediening, pompverdeelkast), Centa (flexibele koppelingen), Roeleveld (koelinstallatie en ijsmachines), De Waal (stuurmachine), DE Maritime (navigatie- en communicatiepakket), Wetec (elektrische installatie), Schavicast (schilderwerk), Clerx (airco), Verduijn Techniek (vangstverwerking), Delta Isolatie (isolatie), Akzo Nobel (verf), Coöperatie Westvoorn (tuigage), Luteijn (hydraulisch pakket), VCU (touwtrommels), Sarens (tewaterlating) Rotortug (sleepreis), Reikon (pompen en afsluiters), All Pumps Holland (pompen), Winel (deuren en luiken), Van Wingerden (patrijspoorten), Marelec (Marelec D Fly), Lagersmit (afdichtingen), Guerra (kraan), Alfa Laval (separator) en John P. de Wit (verzekeringen).

H Het hart van de hydraulisch aangedreven installaties
H Uitleesscherm van de Emigreen katalysator.
H De touwtrommels zijn van Urker makelij. Links het luik in de uitlaatschacht waarachter ook de katalysator zit van de SCR-installatie.
H Vangstverwerker van Verduijn Techniek.
H De bekende groene krachtbronnen van Mitsubishi.
H Compressoren en pompen van de koelinstallatie.
H Motor en dynamische remmen van de touwtrommels.
H Bedieningsconsoles voor het achterdek.
H Overleg in de brug vlak voor de afvaart, met rechts schipper Marnix van Renterghem en links hoofd Technische Dienst Karel Wisse van Padmos.
H Hoofdaannemer Padmos was ook verantwoordelijk voor de lieren en nettenrollen.
H Een omkaste ijsmachine van Roeleveld Koeltechniek.
H Het relatief ruime visruim, met zesvaks stortkee.