'Bodemvisserij

concentreren

in al zwaar

beviste

gebieden'


KOPENHAGEN – Door bodemvisserij te concentreren in kerngebieden die al zwaar bevist worden en te verminderen in perifere gebieden kan er volgensICES een balans ontstaan tussen economie en bescherming van habitats.


De EU heeft de visserijwetenschappers van ICES gevraagd welke impact beheermaatregelen om het effect van bodemberoerende visserij op de zeebodem te verminderen kunnen hebben op de visserijsector. Daarvoor bekeek ICES de patronen van de bodemvisserij in de periode 2013-2018.


Samengaan

Hoewel het voor ICES duidelijk is dat bodemvisserij in alle EU-wateren de belangrijkste fysieke kracht is die wordt uitgeoefend op de zeebodem, denkt ICES ook dat bodemvisserij goed kan samengaan met beschermingsdoelen voor de zeebodem. Dan moet echter wel duidelijk gedefinieerd worden wanneer bodemvisserij de grens overschrijdt van echt schadelijke effecten.

Bodemvisserij vindt plaats in bepaalde 'kerngebieden', waar de inzet en waarde van de vangst groot zijn, en in veel grotere perifere gebieden, waar visserijinspanning en vangsten veel minder zijn. Dit geldt voor wateren in de hele EU.

ICES presenteert management-scenario’s met een balans tussen de bodemvisserij-economie en bodembescherming door de bodemvisserij te concentreren in die kerngebieden.


Uit de modellen van ICES blijkt dat een vermindering van 10 procent van de totale bodemvisserijinspanning de totale omvang van onbevist gebied met meer dan 40 procent kan doen toenemen.