Onderzoeksplatform Pointer/Follow the Money over toekomstperspectief duurzame visserij

'Onvoldoende duidelijkheid over investeringen'

HILVERSUM – De visserij moet investeren in duurzaamheid, maar het ontbreekt aan toekomstperspectief. Bovendien betalen investeringen in duurzaamheid zich niet uit. Dat zeggen wetenschappers, banken en vissers tegen de onderzoeksplatformen Pointer en Follow the Money.


Pointer besteedde in een aantal afleveringen op televisie aandacht aan het begrip duurzame vis en de invulling daarvan (met de nadruk op de CO2-footprint), de investeringen in duurzaamheid van vissers en hoe die terug te verdienen. 

Vissers moeten van alles - minder brandstofverbruik, minder bodemberoering en minder bijvangst - maar worden steeds meer beperkt door onder meer windparken, gesloten (natuur)gebieden, stikstof-maatregelen, controlemaatregelen, Brexit en zelfs een dreigender verbod op de boomkor in Europa.

Die onzekerheden staan duurzame investeringen in de weg. Vissers die nu wel investeren in duurzaamheid hebben moeite om dat terug te verdienen. Met als voorbeelden de MDV 2 van Hendrik Kramer en de Solt-garnalen van Henk Buitjes (ZK 37) werd door Pointer betoogd dat de markt niet bereid is om extra te betalen voor vis waarvoor minder brandstof is gebruikt om te vangen en met minder bijvangst. De innovatieve pulsvisserij is geëindigd in een debacle, en hoe vissers nu verder moeten innoveren is ook de overheid onduidelijk. 

Pointer en Follow the Money halen de Rabobank aan. ,,We merken dat de overheid op dit moment onvoldoende duidelijkheid geeft om als visserijsector duurzame investeringen te kunnen doen. Waar mag je in de toekomst vissen en op welke manier?”, zegt Gea Bakker-Smit, sectormanager Akkerbouw en Visserij. 

Minister Staghouwer is wel bereid wettelijke maatregelen te nemen die zorgen dat er in de hele keten een eerlijke prijs verdiend kan worden. ,,Het kan niet zo zijn dat de retail een goede marge krijgt en dat de visser zelf met niets naar huis gaat'', zo wordt Staghouwer geciteerd.


Eind vorig jaar is al de Wet Oneerlijke Handelspraktijken in de voedselketen in werking getreden om primaire producenten zoals vissers een betere onderhandelingspositie te geven tegenover bijvoorbeeld de retail.