Trawlerreders:

‘Mauritanië

moet beheer

visbestanden

verbeteren’


BRUSSEL/ZOETERMEER - De Europese Unie en Mauritanië willen hun visserijovereenkomst verlengen. De Nederlandse trawlerreders zien graag dat het visstandsbeheer verbeterd wordt.


Voor de Nederlandse vriestrawlers hebben de Mauritaanse wateren de laatste jaren om diverse redenen flink aan belang ingeboet. 

De leden van de Pelagic Freezertrawler Association (PFA) hebben vorig jaar zelfs helemaal niet meer gevist in Mauritaanse wateren, en er zijn volgens PFA-voorzitter Tim Heddema op dit moment ook geen plannen om dit op korte termijn weer te gaan doen. 

,,Dat komt simpelweg door het feit dat de visserij daar al een tijdje slecht is’’, aldus Heddema. ,,De pelagische bestanden worden al langer overbevist door andere buitenlandse vloten, zoals de Turkse, die vooral sardine aanvoeren voor verwerking tot vismeel, waar de Mauritaanse fabrieken nu vooral op zijn ingesteld.

Omdat er toch wel potentie zit in het partnerschap is het wat de PFA betreft van belang dat het definitief wordt goedgekeurd, maar dat er ook wordt gewerkt aan beter beheer door Mauritanië, liefst in samenwerking met de buurlanden.

Heddema: ,,Mauritanië werkt nu inderdaad aan een plan voor de pelagische bestanden, met input van Nederlandse biologen. Haast is geboden, want het protocol voorziet in een evaluatie van de benutting na anderhalf jaar. Bij slechte cijfers kunnen de vangstmogelijkheden en bijbehorende vergoeding worden aangepast, maar als de partijen het daarover niet eens worden is de EU ook gerechtigd het protocol eenzijdig op te zeggen.''


De visserijovereenkomst met Mauritanië is de grootste van de EU met een derde land en kwam gisteren (donderdag) ter sprake in de Visserijcommissie van het Europarlement.