Rederscentrale

wil steun voor

verduurzaming

hele kottervloot


OOSTENDE – Financiële steun uit het nieuwe Europese visserijfonds voor verduurzamingsinitiatieven moet mogelijk zijn voor de hele Belgische visserijvloot.


Dat is de kern van de boodschap van de Rederscentrale bij het opstellen van het Belgisch Operationeel Programma voor het Europees fonds voor Maritieme Zaken, Visserij en Aquacultuur (EFMZVA), het nieuwe fonds voor ondersteuning van het Europees beleid op het gebied van maritieme zaken, visserij en aquacultuur voor de periode 2021-2027. 

Elke lidstaat die steun wil ontvangen uit dit fonds moet eerst een operationeel programma opstellen over de geplande aanwending van de middelen. Op dit moment loopt een openbaar onderzoek over het ontwerp van het Belgische operationele programma. Er is nog tot en met 14 maart tijd om hierop te reageren.

De Rederscentrale is van mening dat de voorwaarden voor het aanwenden van de middelen uit het nieuwe fonds geen rekening houden met de specifieke structuur van de kleine Belgische visserijsector. Er zijn veel meer steunmogelijkheden voor andere EU-lidstaten die een grotere kustlijn hebben en een veel grotere visserijvloot. 


De Belgische reders willen dat het voor alle 65 vissersvaartuigen van de Belgische vloot mogelijk wordt om steun te krijgen voor verduurzamingsinitiatieven.



Nieuwe

eigenaren

Jooren

Scheepsschroeven


DORDRECHT – Het echtpaar Chris en Yvete Smit is de nieuwe eigenaar van Jooren Scheepsschroeven uit Dordrecht.


De vierde generatie Jooren van het in 1959 gestarte familiebedrijf was al jaren op zoek naar opvolging, aangezien de vijfde generatie voor een andere carrière heeft gekozen. 

De bedrijfsovername heeft vorig jaar al plaatsgevonden, maar de scheepsschroevenspecialist komt er nu pas breed mee naar buiten.

Chris Smit is opgegroeid in de wereld van de binnenvaart en heeft ook een eigen schip gehad. Echtgenote Yvette komt ook uit een ondernemersgezin en heeft jarenlang een horecazaak gehad. 


Voorlopig blijven John Jooren, Dymphina Jooren en haar man Kees nog actief in het bedrijf, zij het op de achtergrond.