Afbeelding
Pim Visser

Het kaas is van je brood voor je het door hebt

DEN HELDER – Politiek – ver weg en dichtbij - is van grote invloed op het wel en wee in de visserij. Een leven lang strijdt Pim Visser (65) in dat politieke geweld voor de visserijbelangen. Visser over visserij, politiek en visserijpolitiek.


Er zijn over het samenwerken met concurrenten en collega’s heel wat spreekwoorden beschikbaar. Zoals (en ik gebruik een nette versie): ‘Er kan beter van binnen de tent met rommel naar buiten gegooid worden dan van buiten naar binnen’. En na het lezen van het bericht over het Noorse boomkorverbod schoot me ‘Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig’ te binnen.

Dit slechte Noorse voorbeeld zou overigens zo maar eens door de Britten gevolgd kunnen worden. Over ‘het Brexit-verraad’ van Britse vissers komt steeds meer naar buiten. ‘Noors gedrag’ zou de regering van Boris Johnson aan een bliksemafleider kunnen helpen, over de rug van de Nederlandse boomkorvissers, onder welke vlag dan ook.

Voor deze dreiging kunnen varende Nederlandse kottervissers hun ogen niet sluiten. Te vaak wordt dit soort problemen als ‘voor de bestuurders’ gezien. Foute gedachte. Het wordt een acuut probleem voor vissers op zee. Die hun visplan voor 2022 radicaal moeten wijzigen. Die plotseling collega’s op hun bestekken gaan zien die ze daar nooit eerder gezien hebben.


Gelukkig is er de EBFA, de Europese alliantie van bodemvissers. Die vertegenwoordigt meer dan 8.000 Europese vaartuigen. Ook de ongeveer 100 Nederlandse en Belgische boomkorkotters. Die staan er dus niet alleen voor. Gezamenlijk wordt de heksenjacht tegen de bodemvisserij het hoofd geboden. Nederland trekt zo, als relatief kleine speler, samen op met grote visserijlanden als Spanje, Frankrijk en Italië. Dat is positief.

Maar tegelijk is het geen geheim dat de Nederlandse vissers in Franse ogen geen beste reputatie hebben. En dat Nederland in de EU sowieso een lage gunfactor heeft. Daarom moet Nederland zich in de EBFA super actief manifesteren. De noodzaak om het kaas op het brood te houden staat immers op het spel.

Dat kan alleen met hulp van alle varende vissers. Op zee en in de havens worden reputaties gemaakt en afgebroken. Als het er in EBFA-verband straks op aankomt zal bij die grote landen het hemd nader dan de rok blijken. Zorg dat de Hollandse kaas op het brood kan blijven!


En vergeet ondertussen de goede buur niet. Want die is beter dan een verre vriend. Ook bij de buren gaat het om gunfactor en reputatie. In de discussies over Vibeg, Viswad en stikstof, om er maar een paar te noemen. Buren hoeven geen vrienden te zijn. Maar het zijn wel partners waar je afspraken mee moet maken.

Lees het dossier over de kap van Sterrebos in het Limburgse Born ten behoeve van de uitbreiding van de autofabriek van VDL Nedcar er maar op na. Door constructief overleg, wat leidde tot een compromis, konden de onderneming en de milieuorganisaties toch weer met elkaar verder. Omdat ze allemaal inzagen dat de doodlopende juridische weg wel een vonnis, maar geen oplossing zou opleveren.

Afbeelding