Afbeelding
Jeroen Dorenbusch

Slopershamer Las Palmas

Einde ex-bokker KW 35 'Leendert Junior'

LAS PALMAS – Gespot in de haven van Las Palmas door Jeroen Dorenbusch van Ymuiden Stores: de ‘Walrus’ onder de sloophamer. 


Het gaat hier om de voormalige KW 35 ‘Leendert Junior’, opgeleverd in 1984 door de combinatie Hoekman/Metz op Urk aan de Katwijkse firma Haasnoot. 

Met een lengte van 42,70 meter, een breedte van 9,00 meter en een gewicht van 501 GT is het een van de grootste kotters die ooit op Urk is gebouwd. Achttien jaar heeft de kotter voor Katwijkse rekening gevaren. In 2002 werd het schip ingenomen door Maaskant voor de licenties.


Nadat het ruim tien jaar opgelegd had gelegen in Stellendam ging het schip eind 2011 terug naar Urk, waar het door het Berechja Collega enkele jaren is gebruikt voor het machinekameronderwijs in de praktijk. Dat duurde niet heel lang; in 2013 werd de voormalige Katwijker weer verkocht en verdween het schip naar het buitenland en van de radar van de meeste kotterspotters. 


Met de sloop in de haven van het Spaanse Gran Canaria komt na een kleine veertig jaar een definitief einde aan de loopbaan van een mooi gelijnde stoere bokker.

Afbeelding