Afbeelding
Mark Bouma

Vissersscheepjes van 13 bij 6,5 meter

Groninger vrachtschip

laadt Franse

nieuwbouwers

in Turkije


HAYDARPASA – Het Groninger vrachtschip ‘Eemslift Hendrika’ – met de Zoutkamper kapitein Mark Bouma - laadde afgelopen maand in Turkije aan de Zee van Marmara een viertal kant-en-klare nieuwbouwscheepjes voor Frankrijk. 

De Franse vissersvaartuigen met een nettenrol achterop hebben bijzondere afmetingen: 13 meter lang bij 6,5 meter breed. Van top tot kiel is de hoogte 11,5 meter. De zusterscheepjes krijgen Caen formeel als thuishaven.

De 'Eemslift Hendrika' vertrok op 19 februari vanuit Haydarpasa, deed vrijdag 25 februari Malaga in Spanje aan en arriveerde afgelopen woensdag in Rotterdam. Na eerst nog een bezoek aan Noorwegen en Bremen worden volgend weekend de Franse kottertjes gelost in Quistreham (Normandië). 

Vorig jaar april kwam de Eemslift Hendrika in het nieuws toen onderweg naar Noorwegen in zwaar weer de lading was gaan schuiven, onder andere een Turks nieuwbouwvaartuig voor de Noorse zalmkweek overboord sloeg en een reddingsoperatie voor de bemanning nodig was. Bouma moest als laatste overboord springen en werd door een helikopter uit zee gehesen. Smit Salvage wist het stuurloze vrachtschip toen te bergen en naar Alesund te slepen.

De 'Eemslif Hendrika' heeft een lengte van 111 meter.

Afbeelding