Rondetafel in

Tweede Kamer

over Wadden

zonder vissers


DEN HAAG – De Tweede Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat organiseerde afgelopen maand een rondetafelgesprek ‘Integraal beleidskader voor de Waddennatuur’.


Genodigden waren vertegenwoordigers van natuurorganisaties, wetenschap en beheerders.

De Garnalenvissersbond en Stichting Visserij & Natuur lieten de Tweede Kamer middels een kort protestbriefje weten het ‘onredelijk, onrechtvaardig en onverstandig’ te vinden dat een rondetafelgesprek over de toekomst van het Waddengebied zonder vissers plaatsvindt.

De Nederlandse Vissersbond stuurde een mail met de volgende boodschap: ,,We vragen u om aandacht te hebben en te houden voor de visserijsector. In het kader van natuur wordt gevraagd om onder andere het voorzorgsprincipe te hanteren. Het mag niet zo zijn dat het traditionele gebruik via de Natura2000-voorschriften onmogelijk wordt gemaakt.’’



Nieuwe schade

door MSC Zoe

niet via het

Rijk vergoed


DEN HAAG – Garnalenvissers ondervinden nog regelmatig hinder en schade aan hun netten van rotzooi uit de honderden containers die ruim drie jaar geleden overboord gingen bij de MSC Zoe boven de Waddeneilanden.


De door de MSC Zoe veroorzaakte schade is met de rijksoverheid afgehandeld. Dat betekent dat schade aan visnetten helaas niet meer kan worden betaald uit die overeenkomst met MSC, schrijft minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat. ,,Uiteraard is het wel zo dat MSC verantwoordelijkheid draagt voor afval dat van de MSC Zoe afkomstig is en dat MSC daarop kan worden aangesproken door vissers die door dat afval schade lijden.’’

In genoemde overeenkomst – met een totaalbedrag van 3,4 miljoen euro - is 217.800 euro opgenomen voor toekomstige bergingsacties door het rijk. Rijkswaterstaat neemt het initiatief om met de Vissersbond, Stichting De Noordzee en de Waddenvereniging in gesprek te gaan over besteding van dit budget.

Minister Harbers spreekt zijn waardering uit voor de inzet van vissers en anderen om de gevolgen van de ramp zoveel mogelijk te beperken. In de schadeafhandeling met MSC zat ook een bedrag van 268.000 euro voor het vuilvisproject Fishing for Litter.

Ook tijdens de stormen van vorige maand gingen er voor de Hollandse kust weer tientallen containers overboord.