Afbeelding
GH

Vogelbescherming tegen minister voor Natuur en Stikstof en vier Wieringer vissers

Spieringvisserij deels geschorst

DEN OEVER – De bestuursrechter heeft de spieringvisvergunning van vier Wieringer visserijbedrijven voor het lopende seizoen deels geschorst.


Eind vorig jaar verleende de minister van LNV een natuurvergunning voor het vissen op spiering met pelagische sleepnetten op acht locaties in de Waddenzee aan vier Wieringer bedrijven, actief met de kotters WR 16, WR 141, WR 161 en WR 226. Die vergunning is geldig tot en met 2026 in de periode 15 september tot 15 maart.


Vogels en vissers

De Vogelbescherming wil niet dat tijdens de voorjaarstrek op spiering wordt gevist, omdat dit voedsel is voor sternsoorten en de grote zaagbek. Daarom zijn beroepen ingesteld en in afwachting van de behandeling daarvan is de voorzieningenrechter op 7 februari gevraagd de vergunningen voor dit seizoen te schorsen.

De zaak diende vorige week vrijdag via Teams bij de rechtbank Midden-Nederland. Daarbij werden de vissers vertegenwoordigd door Gert-Jan Wiegman (voorzitter PO-Wieringen) en Zwanette Jager (ecologisch onderzoeksbureau ZiltWater). Wiegman benadrukte het kleinschalige karakter van deze seizoensvisserij op spiering. De vissers hebben vooraf een natuurtoets laten uitvoeren door ZiltWater Advies, de Vogelbescherming een lijvig contra-rapport door Jan van der Winden Ecology.


Belangenafweging

Gelet op het spoedeisend belang deed de voorzieningenrechter afgelopen maandag uitspraak. Technisch-inhoudelijk gaat de rechter nu niet diep op het geschil in, ook niet op de vraag of de natuurvergunningen onrechtmatig zijn afgegeven. Daar is meer tijd voor nodig, en moet de rechtbank later doen. De voorzieningenrechter beperkte zich nu tot een belangenafweging voor de komende weken tot 15 maart.

De drie nog resterende visweken zijn financieel niet doorslaggevend voor de visserijbedrijven. Er is nog maar beperkt gevist, met slechte vangsten. Belangrijk is wel dat aan de monitoringsverplichtingen uit de vergunning wordt voldaan met een waarnemer aan boord zodat de vissers met een zogenoemde 0-meting hun toekomstige visserijactiviteiten kunnen onderbouwen. Bestandsdata over de spiering is namelijk beperkt.

Van de acht vislocaties zijn de beide spuikommen bij Den Oever en Kornwerderzand verreweg van het grootste belang voor de vissers. De overige toegestane visgebieden voor de spieringvissers zijn Amsteldiep, Wierbalg, Afsluitdijk west en oost, het Verversgat en de Boontjes.


Uitkomst

De uitkomst van de zitting is dat de natuurvergunningen bij de beide spuisluizen per direct zijn geschorst, behalve voor een tweetal waarnemersreizen met de WR 141 en WR 226 in de kom bij Kornwerderzand. Op de zes overige vergunde locaties mag tot 15 maart worden gevist.


Vanwege het ontbreken van een Natuurvergunning mocht de afgelopen twee seizoenen niet met sleepnetten op spiering worden gevist, wel met vaste vistuigen (spieringkamer).