Vragen over

boomkorverbod

Noorse Zone


BRUSSEL/DEN HAAG - Europarlementariërs van CU, SGP en VVD zijn zeer ontstemd over het plotselinge Noorse boomkorverbod.


In de Tweede Kamer deelde LNV-minister Staghouwer vorige week mee dat het Noorse boomkorverbod is verschoven naar 1 juni, althans dat er tot die datum niet gehandhaafd wordt door Noorwegen.

Staghouwer maakt zich samen met België grote zorgen, maar heeft zelf geen rechtstreeks contact met Noorwegen. ,, De afspraak in Europees verband is namelijk dat de verantwoordelijke commissaris, Sinkevicius, dit oppakt. Ik zal er alles aan doen om hem goed gewapend, met inhoud, het gesprek met Noorwegen te laten voeren.’’


Europarlement

Het boomkorverbod heeft grote gevolgen voor Nederlandse vissers die in de Noorse Zone vissen. Pas op 3 februari is de Europese Commissie hiervan op de hoogte gesteld. Noorwegen sloot op 10 december 2021 een Visserijovereenkomst met de Europese Unie voor 2022, waarin geen woord over een naderend verbod op de boomkortechniek. 

Europarlementariërs Peter van Dalen (CU), Bert-Jan Ruissen (SGP) en Jan Huitema (VVD) stellen schriftelijke vragen aan de Europese Commissie. 

Van Dalen: ,,Verwerpelijk dit! De relatie met de Noren was al gespannen vanwege conflicten over de toegang tot de wateren bij Spitsbergen en de vangst van kabeljauw en sneeuwkrabben. Ik verwacht een krachtige reactie."

Ruissen: ,,Schandalig dat Noorwegen opnieuw een eenzijdig besluit neemt dat nadelig is voor onze vissers, nadat het land vorig jaar al eenzijdig zijn kabeljauwquotum had verhoogd. Dit mag de EU niet zomaar over zijn kant laten gaan."

Huitema: ,,Noorwegen en de EU zijn belangrijke handelspartners. Dan mag je verwachten dat overleg plaatsvindt voordat zo'n ingrijpend besluit genomen wordt. Ik dring er daarom bij de Europese Commissie op aan dat ze hier actie op onderneemt."


De vragen van de Nederlandse Europarlementariërs:

-Hoe beoordeelt de Commissie het feit dat Noorwegen dit besluit eenzijdig neemt, zonder de EU te consulteren, en met zeer late kennisgeving?

-Zal de Commissie bij Noorwegen aandringen om het verbod op de boomkor te heroverwegen en is de Commissie bereid om, indien nodig, juridische stappen te ondernemen, gezien de (bindende) afspraken die volgen uit de bilaterale Visserijovereenkomst en/of internationale verdragen?

-Andere bodemberoerende visserijtechnieken dan de boomkor mogen wel blijven toegepast. Ziet de Commissie een mogelijkheid dat de innovatieve sumwing (sleepnetvisserij met minder bodemcontact) toegelaten wordt in de Noorse zone?