Windmolenparken in zee:

'Eerst denken, dan doen'

STRAATSBURG - Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) blijft herhalen dat de EU behoedzaam moet omgaan met de bouw van windparken in zee. Als het op stemmen aankomt blijkt het Europees Parlement evenwel te kiezen voor nog meer windturbines op visgronden.


Van Dalen herhaalde zijn boodschap vorige week tijdens het debat over een Europese strategie voor hernieuwbare en offshore opgewerkte energie.

,,Ik ben voor de Europese Green Deal, maar bij de bouw van windmolens in zee zeg ik: eerst denken, dan doen! Dat is wat mij betreft het allerbelangrijkste voordat in Europa grootschalig windmolenparken in zee worden gebouwd. Er is namelijk nog veel onduidelijk bij de aanleg van die parken. Zo weten we niet wat de langetermijneffecten zijn op bijvoorbeeld de vissen en het leven in zee. 

Bij de bouw van windmolens wordt er zeer langdurig geheid, waarbij geluid tot 140 decibel vrijkomt. Dat is gelijk aan het geluid van een startende straaljager op 20 meter afstand. Wat doet dat geluid met de visbestanden en het gehoor van vissen? We weten het niet.

Voorts, wat is het effect van veel meer windmolens in zee op vogels en de trek van vogels? We weten het niet.

Daarnaast zullen zeer dikke kabels worden aangelegd tussen de molens en het vaste land. Wat zijn de elektromagnetische effecten van die kabels op vissoorten zoals haaien en roggen? We weten het niet.

Windmolenparken hebben ook effecten op de visserij. De aanleg van de windmolens moet dus samen met de vissers gedaan worden, want anders is de toekomst voor zowel de vis als de vissers duister.

Ook moeten we goed kijken naar de bladen van windmolens wanneer de molens gesloopt gaan worden. Nu worden die afgedankte wieken vooral in de grond begraven. Ze vergaan daar nauwelijks. Dat is een onaanvaardbare en langdurige aanslag op ons milieu.

Voorzitter, overal in Europa worden voor de bouw van grootschalige projecten grondige studies gemaakt over de bouw-, exploitatie- en sloopfasen. Daar is nu bij de bouw van windmolens in zee geen sprake van. Dat komt mede omdat vissen geen inspraak kunnen vragen, en omdat vissen niet kunnen protesteren in hesjes of konvooien. Voor velen tellen vissers nu al nauwelijks meer mee. Daarom dus: eerst denken, dan doen! Het ondoordacht uitrollen van windmolens in zee is een directe aanslag op onze schepping.''

Vorig jaar werd door een ruime meerderheid van het Europees Parlement een initiatief-rapport van Van Dalen aangenomen over een verplichte dialoog en samenwerking met vissers voorafgaand aan de bouw van windmolens op zee.


Stemmingen ronduit slecht

Hoeveel windmolens passen er nog op zee? Het Europees Parlement stemde dinsdag over een oproep van de Deense liberaal Morten Petersen om enorme aantallen offshore windmolens bij te bouwen. ,,Hernieuwbare energie is belangrijk, maar dit is een slecht plan", waarschuwde SGP-Europarlementslid Bert-Jan Ruissen. ,,De vele windmolens op de Noordzee zorgen nu al voor grote gevaren voor de scheepvaart en visserij. De zee is geen industrieterrein met water! Een stuurloos vrachtschip scheerde deze maand rakelings langs windmolens op de Noordzee en botste 'slechts' tegen een transformatorhuisje. Enorm riskant!" De SGP wil ook een bouwstop op windmolens in visrijke gebieden.

Alle waarschuwingen ten spijt, de stemming op dinsdag verliep voor de visserij ronduit slecht. Amendementen die opkwamen voor de positie van de vissers werden met grote meerderheid van tafel geveegd. Commentaar Bert-Jan Ruissen: ,,Deze stemming maakt helaas helder waar de prioriteiten liggen van het Europees Parlement: bij de windmolens en niet bij de visserij of zelfs maar toerisme. Gelukkig was dit nog geen wetgeving, maar de richting is triest. De visserijsector heeft hier nog veel werk om hun belangen en schade duidelijk te maken."


Stichting De Noordzee

Bij natuurorganisaties is het lang stil geweest over de zorgen van vissers voor industrialisering van de Noordzee met windparken en de ecologische gevolgen daarvan. Stichting De Noordzee trekt nu ook aan de bel. De vrees wordt uitgesproken dat het beschermen van de Noordzee en het halen van klimaatdoelen middels uitrol van wind op zee elkaar in de weg zitten. Vorige week werd een rapport gepresenteerd met een analyse van de risico’s van de uitrol van windenergie op zee voor de Noordzeenatuur. 

Overigens noemt Stichting De Noordzee specifiek dat een verbod op bodemberoerende visserij binnen windparken ter plekke wel voordelen opleveren voor de natuur onder water.