Afbeelding
Spikker

Bedrijvenkring Urk

Onderneming van het Jaar: Korf Vis

URK – Korf Vis is door de Bedrijvenkring Urk (BKU) uitgeroepen tot Onderneming van het Jaar 2021. Voorzitter Louwe Kramer en Rob Dragt van de Rabobank maakten dat vorige week donderdag bekend op de ondernemersavond van de BKU.

Korf Vis werd in 1985 opgestart door de zwagers Riekelt en Dirk Korf. Inmiddels staan vijf zonen en neven ook aan het roer en staat de derde generatie ook klaar. Na diverse verbouwingen volgde in 2019 nieuwbouw van een groot modern pand. ,,De borging van voldoende grondstoffen is topprioriteit en daar weet men zich ook door te onderscheiden. Het bedrijf is in staat om grote volumes in diverse sorteringen te leveren, waardoor gegarandeerde levering mogelijk is. Betrouwbaarheid, service en neutraliteit omdat men zelf niet rechtstreeks verkoopt aan de eindafnemer, maken Korf Vis tot een begrip in Nederland… Daarbij wordt het personeel gekoesterd door een plezierige werkomgeving te bieden. Daardoor heeft Korf Vis weinig moeite met het vinden van geschikt personeel en kan het nog steeds zonder inzet van buitenlandse werknemers produceren’’, aldus het juryrapport over het bijzondere familiebedrijf. De focus van Korf Vis is gericht op platvis.

BKU-voorzitter Louwe Kramer sprak in zijn jaarrede uit dat ondanks een torenhoge inflatie en dus dalende koopkracht vol vertrouwen naar de toekomst gekeken wordt, zeker nu ‘we weer los mogen'. Want ondanks corona heeft het Urker bedrijfsleven grosso modo goed gedraaid de afgelopen jaren. Visbedrijven doen goede zaken, met name de zalmverwerking neemt hand over hand toe. De keerzijde is dat productielijnen soms stil gezet moeten worden omdat er onvoldoende personeel voorhanden is. Kramer deed daarom een dringende oproep aan de politiek om werk te maken van huisvesting voor arbeidsmigranten.


In de aanvoersector nemen de bedreigingen toe. Over de flinke subsidiepot van 200 miljoen euro Brexit-gelden voor de Nederlandse vissersvloot (waarvan 155 miljoen euro voor sanering), zei Kramer dat met name Urker vissers niet willen afvloeien, maar juist willen innoveren!