Tweede Kamer

vraagt naar

animo voor

kottersanering


DEN HAAG – In de uitwerking van de saneringsregeling wordt ook rekening gehouden met sociaal-economische gevolgen verderop in de keten, zoals de visindustrie. 


Aldus LNV-minister Staghouwer in een Commissiedebat vorige week, in reactie op vragen van CDA-kamerlid Boswijk.

De grootte van het door de overheid gepresenteerde saneringsbudget van 155 miljoen euro suggereert dat wordt uitgegaan van een behoorlijke animo, stelt Boswijk. Boswijk vroeg de minister daarom om een indicatie van het aantal schepen dat zal kiezen voor sanering, en of daarbij ook voldoende aandacht zal zijn voor de gevolgen verderop voor havens, visverwerking en ook onderwijs.

Staghouwer reageerde dat het budget duidelijk is, maar dat de voorwaarden nog uitgewerkt dienen te worden en dus dat over eventuele deelname aan de saneringsregeling nog niets bekend is. En ‘jazeker’, de sociaal-economische aspecten zijn ook van belang, want het is niet alleen de visserij die door Brexit benadeeld wordt, aldus Staghouwer.


Of er vanuit de kottervloot heel veel belangstelling zal zijn voor sanering zal voor een belangrijk deel afhangen van de voorwaarden en van de saneringspremie voor het vaartuig, reageert Geert Meun van VisNed.