Ministerie van LNV reageert verrast op aanmaning Europese Commissie

Bruinvis moet beter beschermd worden

DEN HAAG – De Europese Commissie start opnieuw een procedure tegen Nederland op inzake uitvoering van EU-visserijbeleid: nu staat de bruinvis centraal.


De ingebrekestelling heeft het ministerie van LNV zeker verrast, zei minister Staghouwer vorige week in de Tweede Kamer op vragen van Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren. ,,Want wij zetten juist in op het zo goed mogelijk voorkomen van de bijvangst. Dat doen we voor beschermde soorten. Wij voldoen daarbij naar onze indruk aan de verplichtingen ten aanzien van de bijvangst en wij zullen een onderbouwde reactie geven.’’

Nederland wordt via een ingebrekestelling gewaarschuwd beter toezicht te houden op bijvangsten van bruinvissen. De monitoring daarvan en wettelijke bescherming schieten volgens de Europese Commissie tekort. De EC stelt goed gedocumenteerd bewijs te hebben van bijvangsten.

Gewezen wordt op verplichtingen die voortvloeien uit de Europese Habitatrichtlijn, op grond waarvan ook maatregelen moeten worden genomen om verstoring van bruinvissen in Natura 2000-gebieden te voorkomen.

De aanmaning van de EC komt voor het ministerie als een verrassing. Juist omdat LNV bezig is een internationaal project over bijvangst van beschermde soorten op te starten, en aan de verplichtingen uit het Gemeenschappelijk Visserijbeleid ten aanzien van bruinvissen wordt voldaan, aldus een woordvoerder van LNV. Wanneer Nederland gepaste maatregelen zal moeten nemen, dan wordt de visserijsector daar uiteraard bij betrokken, aangezien aanpassingen wel werkbaar moeten zijn.


Onvoldoende

Sinds het najaar van 2020 loopt een inbreukprocedure tegen Nederland in het kader van het toezicht op het wegen, vervoer en traceerbaarheid van aangelande visproducten. Nederland heeft in een reactie laten weten verbeteringen te hebben doorgevoerd, bijvoorbeeld door werkprocedures aan te passen en de capaciteit bij de NVWA uit de breiden. De Europese Commissie geeft aan dat de Nederlandse autoriteiten onvoldoende stappen hebben gezet om de tekortkomingen aan te pakken, en waarschuwt dat anders een gang naar het Hof van Justitie van de EU wacht.