Minister Staghouwer: tong- en scholvisserij zonder bodemberoering kan niet

Geen voorstellen voor uitfaseren bodemvisserij

DEN HAAG - Er zijn geen beleidsvoorstellen om de bodemberoerende visserij helemaal uit te faseren. Innovatie om de impact van bodemvisserij te beperken blijft een van de speerpunten bij het inzetten van Europees subsidiegeld.


Aldus LNV-minister Henk Staghouwer in antwoord op een serie kamervragen van de fractie VOLT. Helder meldt de bewindsman aan de volksvertegenwoordigers dat platvisvisserij geheel zonder bodemberoering niet kan plaatsvinden.


Noordzeeakkoord

VOLT wil weten hoe het gebruik van bodemberoerende vistuigen zich verhoudt tot Europese biodiversiteits- en klimaatdoelstellingen, en vraagt ook op welke termijn de minister verwacht bodemvisserij te verbieden.

Staghouder antwoordt dat biodiversiteitsdoelen zien op de bescherming van leefgebieden en soorten, vastgelegd in Europese richtlijnen zoals de Vogel- en Habitatrichtlijn en de Kaderrichtlijn Mariene Strategie. Op basis van wetenschappelijke informatie kunnen zeegebieden worden aangewezen waar de bodem inderdaad beschermd moet worden om kwetsbare soorten in stand te houden en een ‘goede milieutoestand’ te bereiken. ,,Voor het Nederlandse deel van de Noordzee zijn hierover afspraken gemaakt in het Noordzeeakkoord. In 2023 is 13,7% van de Noordzee binnen ecologische waardevolle gebieden volledig gevrijwaard van bodemberoering door visserij. Dit percentage loopt op naar 15% in 2030. Zo zal in verschillende beschermde gebieden, zoals de Doggersbank en het Friese Front, de bodemberoerende visserij hierom (deels) worden verboden’’, aldus Staghouwer.

Staghouwer schrijft dat er voor tong sinds het verbod op de pulstechniek nog geen alternatief vistuig beschikbaar is met minder bodemberoering dan de traditionele visserij met wekkerketting. 

De fractie van de PVV vindt het hypocriet dat Europa de mond vol heeft over CO2-besparing, terwijl een brandstof besparende vistechniek als de pulskor de nek wordt omgedraaid. Staghouwer in een reactie: ,,Nederland zal haar Europese collega's blijven aanspreken op het belang van vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, zowel in gedrag als in beleid. Zo heeft Nederland de Europese Commissie gewezen op de voordelen van de pulstechniek op het gebied van duurzaamheid. In dit kader is ook gewezen op het lagere brandstofverbruik.''

Innovatieagenda

De Tweede Kamer wordt voor de zomervakantie geïnformeerd over de innovatieagenda van het ministerie van LNV voor de kottervisserij, inclusief het stimuleren van innovaties met het oog op verduurzaming en het toekomstperspectief voor de vloot. 


,,LNV kan en wil de vissers helpen bij de transitie, maar dat kan alleen als we de krachten bundelen'', aldus Staghouwer, die ook schrijft over de noodzaak van durf en initiatief.