Werkgelegenheidsonderzoek

Banengroei op

Urk weer top


URK – Urk zit qua banengroei weer aan de top.


Het totaal aantal banen groeide vorig jaar met maar liefst 750 naar 12.530, zo blijkt het uit werkgelegenheidsonderzoek van de provincie Flevoland. Het aantal op Urk gevestigde bedrijven steeg met tachtig tot 1.970.

De coronacrisis heeft ook op Urk zijn sporen getrokken en voor onzekerheid bij ondernemers gezorgd. De grootste sector op Urk blijft de visverwerkende industrie, daarin werken ook veel arbeidskrachten via de uitzendbranche. De arbeidsbemiddelaars zijn in de cijfers fors toegenomen. Urk liet vorig jaar een plus van 500 uitzendbanen zien.

Wethouder Nathanaël Middelkoop van Economische Zaken is trots op de cijfers. ,,Deze groei is gerealiseerd ondanks de moeilijke tijden voor bedrijven door de maatregelen in het kader van corona. Ook zien wij in de cijfers dat de afhankelijkheid van buitenlandse arbeidskrachten op Urk en in onze regio groot is. Na jaren van beperkte mogelijkheden om bedrijfsgronden te verkopen aan ondernemers, zijn de verwachtingen dat de ontwikkelingen van het nieuwe bedrijventerrein Port of Urk een positieve impact zullen hebben op een verdere groei van het bedrijfsleven op Urk.”


Huisvesting 

arbeidsmigranten

Urk telt volgens de gemeente ruim 1.200 arbeidsmigranten (vooral uit Polen en Bulgarije). Daarvan werken er bijna duizend in de visindustrie, wat circa veertig procent is van de werknemers. Die worden nu met veel moeite in de wijde regio gehuisvest. 

De directies van de visbedrijven Neerlandia, Kramer Fish en Dayseaday werken aan een plan voor tijdelijke huisvesting in woonunits, maar zoeken nog kavelruimte. ,,De kwestie is urgent, er is veel tekort woonruimte’’, zegt Jelle van Veen van Dayseaday. 


De gemeente Urk wil op het toekomstige bedrijventerrein Port of Urk een kavel reserveren voor woningen voor arbeidsmigranten, maar dat gaat nog zeker enkele jaren duren.