Damen Maaskant op de Schelpdierconferentie

Transitie, standaardisatie en maatwerk

STELLENDAM - De druk om te verduurzamen neemt toe. Zeker in Natura 2000-gebieden komen strengere eisen ten aanzien van emissies.


,,Zero-impact; dit betekent dat we ons huidige portfolio willen aanvullen met schepen die nog minder milieubelastend zijn en zullen zijn uitgerust op de laatste standaarden voor comfort en arbeidsomstandigheden’’, aldus commercieel manager Jeroen van den Berg van Damen Maaskant, die ook deze editie aanwezig zal zijn op de beursvloer van de Schelpdierconferentie 2022, op 17 en 18 maart in het Deltapark Neeltje Jans.

De huidige vissersvloot haalt haar energie voor het grootste deel uit fossiele brandstoffen. De vloot zal de komende jaren een transitie ondergaan; van hybride tot volledig emissieloze oplossingen. Damen Maaskant heeft de kennis en kunde in huis om de Nederlandse vloot door die noodzakelijke transitie heen te loodsen. Duurzame en emissieloze alternatieven waar Damen Maaskant op in wil zetten zijn volgens Van den Berg elektrificatie en e-fuels, zoals waterstof en methanol. ,,Voor nu zijn nabehandeling van uitlaatgassen, elektrificatie en het toepassen van batterijen de beste oplossingen voor emissieloze vaart. In de toekomst zal hier de toepassing van e-fuels bij komen, waarbij dezelfde soort aandrijvingen en accu's nodig zijn.''

Bij de nieuwe scheepsontwerpen wil Damen Maaskant varen op de jarenlange ervaring en kennis in de ontwikkeling van vissersschepen. ,,Maar ook op reeds succesvol ontwikkelde technieken en systemen binnen het eigen portfolio. Denk hierbij aan de e-systemen van de Damen e-ferries en de in afbouw zijnde Rotterdamse waterbussen. Dit biedt mogelijkheden voor standaardisatie in het ontwerp. Anderzijds willen we in de selectie en plaatsing van apparatuur, van verwerkingsinstallaties tot lieren, flexibel zijn, zodat we altijd maatwerk kunnen leveren en de klant het schip naar eigen wens kan inrichten.’’


Fishing Product Group

Damen Maaskant behoeft geen nadere introductie. Begonnen in het jaar 1948, toen Piet Maaskant en zijn zonen in Bruinisse een reparatiewerf begonnen voor de mossel- en garnalenvloten, staat de werf vandaag de dag nog steeds in het hart van de vissersgemeenschap, ondersteund door een uitgebreide, professionele lokale toeleveringsketen en door bekwame werknemers, van wie velen de tweede of zelfs derde generatie van een familie zijn die op deze werf werken.

Maaskant maakt sinds 1984 als Damen Maaskant Shipyards Stellendam deel uit van de Damen Group. Sinds een jaar is de Damen Fishing Product Group, die zich bezighield met de visserij wereldwijd, gefuseerd met Damen Maaskant, gespecialiseerd in de visserij in de gebieden rondom de Noordzee. De versmelting zorgt ervoor dat de krachten op het gebied van visserijtechnische kennis gebundeld kunnen worden en de markten kunnen worden verbreed en versterkt.

Van den Berg tot besluit: ,,De compromisloze keuze voor kwaliteit, service en partnership met onze klanten zijn veelgenoemde kenmerken van ons familiebedrijf. Wij zijn vastbesloten die kenmerken in de volgende jaren vast te houden en verder inhoud te geven. Het is ons doel om koploper te worden in de ontwikkeling en productie van innovatieve en duurzame schepen voor het kweken, oogsten en vangen van voedsel uit de zee. Op deze manier willen we de toekomst van onze industrie veiligstellen voor de komende generaties.’’


Presentatie

Naast een stand op de beursvloer waar deze informatie kan worden toegelicht zal programmamanager Sustainable Propulsion André de Bie van Damen op de vrijdag een presentatie verzorgen over de transitie van de vloot en de oogstschepen; een routekaart naar nul uitstoot in 2050.