Afbeelding
Caroline Melissant

Maaskant, Verwijs en Murre ontwerpen vaartuig voor hangcultuur in de Voordelta

Partners in emissieloos mosselvaartuig

STELLENDAM/YERSEKE - Krijn Verwijs laat een volledig elektrisch aangedreven mosselvaartuig ontwikkelen door Damen Maaskant, in samenwerking met Murre Technologies. Het innovatieve schip met nul-uitstoot zal uitgerust worden met een efficiënte zaai- en oogstinstallatie en zal een slim monitorsysteem krijgen. 

De kick-off van het project was afgelopen maandag bij Maaskant met de partners. ,,Deze oplossing, een elektrisch aangedreven schip, past uitstekend binnen de duurzaamheids-ambities die wij als bedrijf gesteld hebben'', zegt directeur Caroline Verwijs van Krijn Verwijs Yerseke. ,,Maar we kijken ook verder dan dat, denk aan het gebruik van duurzame brandstof en het recyclebaar maken van alle verpakkingen. Onze ambities zijn groot. We nemen stap voor stap weloverwogen beslissingen, om uiteindelijk het meest duurzame schaal- en schelpdierenbedrijf ter wereld te worden. Dat kunnen we niet alleen. Ik ben daarom blij dat we samen met Damen Maaskant en Murre Technologies dit project aangaan.” . 

Het innovatieve mosselvaartuig kadert in het project Green Pearls van Krijn Verwijs, waarbij wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor hangcultuur op volle zee, in dit geval de Voordelta. Daarbij komt ook de samenwerking met ARK Natuurontwikkeling. Met het monitorsysteem wil Verwijs zoveel mogelijk informatie halen uit de ‘farm’ die van belang kan zijn voor natuurontwikkeling.

Nul-uitstoot is belangrijk om ook in de toekomst nog te kunnen blijven vissen in Natura 2000-gebieden. ,,Dat is met de beschikbare hedendaagse technische oplossingen alleen mogelijk als we batterijen gebruiken. Damen heeft deze kennis ruimschoots in huis, met al succesvol bewezen projecten in andere sectoren zoals personenvervoer over water. Gezien het operationele profiel is het een logische stap om met batterijen de Nederlandse mosselsector vooruit te helpen,” aldus Jeroen van den Berg, commercieel manager van Damen Maaskant. 


Op de foto de feestelijke start bij Damen Maaskant, met van links naar rechts Bram Verwijs, Caroline Verwijs, Jan Murre, Jeroen van den Berg (op het scherm, want in quarantaine), Frenk van Leersum (Damen RD&I) en Jan Dubbelboer, Theo Kras en Charlotte Kemp van subsidie-adviesbureau Craeghs Consultancy.