Afbeelding
Kees van Dijke

Vlagkotters wijken uit naar aangewezen Zeeuwse haven

Urk vraagt meer kaderuimte Vlissingen

VLISSINGEN/URK – De gemeenten Urk en Vlissingen vragen de NVWA en het ministerie van LNV om medewerking voor meer kaderuimte voor het lossen van Urker (vlag)kotters in Vlissingen.

Urker kotters onder Britse vlag wijken als gevolg van de spanningen met Frankrijk na de Brexit al langer uit naar de haven van Vlissingen. Met de stremming van de haven van Oostende is het daar de afgelopen weken nog drukker geworden. De extra drukte – acht tot tien schepen meer dan gebruikelijk op vrijdag - aan een beperkte kade voor de vismijn leidt tot opstoppingen om te kunnen lossen en water te bunkeren. Wachttijden zijn ook frustrerend voor bemanningen.

De PO Urk heeft contact gehad met het bedrijf Van de Gruiter, leverancier van scheepvaart- en visserijartikelen, grenzend aan de afslagkade. Van de Gruiter is bereid gevonden om de kade voor het bedrijf beschikbaar te stellen als loskade voor de Urker kotters.

De wethouders van beide gemeenten zien een win-win. Een langere doorlopende loskade is voor alle partijen overzichtelijker.


(Foto's: Kees van Dijke)

Afbeelding