Afbeelding
Geert Hoekstra

Masterclass – niet maximaliseren, maar optimaliseren

Brede interesse voor blauwe economie

URK - De eerste bijeenkomsten van de Masterclass Ondernemerschap in de Blauwe economie zitten er op. Aan animo geen gebrek.


De groep van dertig deelnemers uit het hele land bestaat uit visverwerkers, vissers, viskwekers (aquacultuur), studenten uit het hoger en wetenschappelijk onderwijs en ingewijden in de blauwe sector. Voor een forelkweker uit Limburg zijn de bijeenkomsten bij ROC Friese Poort te Urk een flink eind sturen in de auto, en ook de studenten uit Wageningen en Leeuwarden moeten per openbaar vervoer lang reizen.

Tijdens de start op 27 januari sprak Marnix Poelman van Wageningen Marine Research (WMR) over de betekenis van blauwe economie en voedselwinning op zee. Organisator Geert Hoekstra vatte de boodschap samen: ,,De ruimte op zee wordt kleiner, maar de behoefte aan voedsel stijgt. In dat spanningsveld moeten we van het maximaliseren van de productie naar het optimaliseren van de beschikbare hoeveelheid nutriënten in zee.’’

Pieter Leen Bos van het ROC Friese Poort deed een appèl op de sector om het onderwijs in de benen te houden met deeltijd docenten vanaf de vloot, naast de gezamenlijke opdracht om studenten te enthousiasmeren voor de visserij dan wel maritieme sector.

In de tweede bijeenkomst nam Marloes Kraan van Wageningen Economic Research (WECR) de zaal mee in het sociaal belang van visserij op de dorpsgemeenschappen; het cultureel erfgoed dat zich vertaalt in veel meer dan alleen werkgelegenheid. Jaap Luchies en Milan Hansma (Flynth) illustreerden het belang van tijdig starten met opvolging binnen het familiebedrijf. Tim Haasnoot en Thomas van Schie van ProSea gingen in op de ‘license to produce’, het maatschappelijk draagvlak dat steeds belangrijker wordt voor ondernemingen. Als voorbeeld werd de discussie rond de ‘Margiris’ vijf jaar geleden in Australië genoemd (met uiteindelijk een vangstverbod), dezelfde trawler die deze maand weer in het nieuws kwam als gevolg van vangstverlies van blauwe wijting.

Jan Jaap Poos van de Wageningen Universiteit (leerstoelgroep Visserij en aquacultuur) sprak deze week over duurzaamheid. Komende vier bijeenkomsten zullen de volgende sprekers hun kennis delen op verschillende thema's rondom de blauwe sector: Hans van Oostenbrugge (WECR) over de economie, gevolgd door Meindert Hoefnagel en Willem Post (Profinis) samen met Kees ten Napel (ABN Amro) over financiering van kotters en visverwerkingslijnen. Jan Broeze van Wageningen Food Biobased Research en Rabobank vertellen over kansen met circulariteit. Bea Deetman (WECR) en Gerard van Balsfoort spreken ieder over beleid en bestuur. Rond het thema innovatie spreken tenslotte Erik Pekkeriet (WUR AgroRobotics) en Louwe Post (smart fishing vanuit WeForSea). Samen met Rapid Engineering inspireren zij de zaal over robotisering en digitalisering in de visserij en verwerking.

De Masterclass wordt op 7 april afgesloten met een excursie. De organisatie is in handen van WUR samen met ROC Friese Poort samen met vele partners in opdracht van Topsectoren vanuit het project Kennis op Maat. De bijeenkomsten vinden verspreid door het land plaats.

Afbeelding