In memoriam

Willem van

de UK 88


URK – Donderdag 10 februari overleed Willem Kramer (80), beter bekend als Willem van de 88.


De technisch getalenteerde Willem Kramer ging als 14-jarige naar zee. Vanwege gezondheidsproblemen moest hij dertig jaar geleden aan de wal blijven. De machinekamer bleef zijn domein, ook na verkoop van zijn UK 88 ‘Wilma’.

Tijdens het Holland Fisheries Event in 2016 kreeg Kramer van de gemeente Urk het Gouden Scholletje met bijbehorende oorkonde uitgereikt, vanwege ‘zijn verdiensten voor de visserijsector in technisch opzicht met oog voor de arbeidsomstandigheden van zijn bemanning en met gevoel voor de zee die ook voor de toekomst een reden van bestaan moet blijven voor de visserij’.

Kramer stond als innovator onder meer aan de wieg van de vangstverwerkingsinstallatie inclusief opvoerband en stortkoker in de kottervisserij. Hij was al bezig met duurzaamheid (brandstofbesparing) voordat het woord bekendheid kreeg.

Broer Luuk Kramer (UK 87) las dinsdagmorgen tijdens een dienst der vertroosting in kerkgebouw De Ark Psalm 90.

Met de ambulance werd vorige week vanuit het ziekenhuis nog een rondje over de Urker haven gemaakt, speciaal langs de UK 176 ‘ Verwachting’ waarin Kramer vorig jaar nog sleutelde aan de Industrie-hoofdmotor.