Noren gaan

handhaven op

plots verbod

boomkorvisserij


DEN HAAG/BRUSSEL – Noorwegen gaat vanaf 1 maart gelijk handhaven op het plotseling ingestelde boomkorverbod in de Noorse Zone.


Noorse ambtenaren hebben dat vorige week in een technisch overleg met de Europese Commissie ‘simpelweg’ meegedeeld.


Donderslag

Het boomkorverbod zonder enige communicatie vooraf vanuit Noorwegen zorgt voor commotie bij getroffen EU-lidstaten. In ambtelijke kring wordt de actie procedureel heel opmerkelijk en een donderslag bij heldere hemel genoemd.


Staghouwer ontstemd

LNV-minister Henk Staghouwer schrijft aan de Tweede Kamer ‘bijzonder ontstemd’ te zijn over het Noorse boomkorverbod. 

Nederland en België hebben een gezamenlijke protestbrief gestuurd en Europees Visserijcommissaris Sinkevicius opgeroepen krachtig te protesteren bij de Noorse autoriteiten en aan te dringen op heroverweging van het boomkorverbod. 

Tijdens de visserijonderhandelingen in december met de Europese Commissie is er met geen woord over gerept, terwijl landen wel verplicht zijn om elkaar over relevante visserijwetgeving (voor)tijdig te informeren.


Heet noch koud

Noorwegen wordt koud noch heet van de bezwaren uit de EU tegen boomkorverbod. 

Het algemene verbod blijkt eind vorig jaar al door het Noorse parlement te zijn bekrachtigd, ingaande vanaf 1 januari 2022, met als argument dat boomkorvisserij ernstige schade aan de zeebodem kan veroorzaken en daarom voor Noorse vaartuigen zelf in de praktijk al circa 15 jaren verboden is.


Via België

De Europese Commissie is pas deze maand op de hoogte gesteld door de Noren. Nederland blijkt door België geattendeerd te zijn op de gewijzigde Noorse wetgeving, en pas op 7 februari officieel via de Europese Commissie. 

De gewijzigde Noorse regelgeving is vorig week door het ministerie van LNV gedeeld met de kottervoormannen.


Vismachtigingen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft de producentenorganisaties vorige week geïnformeerd. Aanvragen voor vismachtigingen voor de Noorse wateren lopen immers via de PO’s. Ook de Vlaamse boomkorvissers zijn door de Belgische autoriteiten op de hoogte gesteld. 


Het verbod raakt tientallen Nederlandse en Belgische bokkers, die normaliter vooral in het zomerseizoen in de Noorse Zone op schol vissen.