H Voorzitter Jacob van Urk en secretaris Geert Meun van de PO-Urk/VisNed.
H Voorzitter Jacob van Urk en secretaris Geert Meun van de PO-Urk/VisNed. GH

Jaarvergadering PO-Urk/VisNed

Lichtpuntjes aan

de horizon zoeken

URK – Voorzitter Jacob van Urk van de producentenorganisatie Urk/VisNed zoekt naar lichtpuntjes.


Van Urk – unaniem herkozen - zei dat zaterdagmorgen tijdens de goed bezochte jaarvergadering van de PO-Urk. ,,De huidige situatie in de visserij is voor velen niet rooskleurig en ook de toekomst is ongewis.’’

Teruggekeken werd op een bewogen jaar 2021, wat ook op bestuurlijk vlak een zeer onrustig jaar was. Een van de lichtpuntjes: herstel van de markten na de klap in het eerste coronajaar 2020. Aan de vraag naar gezonde vis zal het volgens Van Urk niet liggen, zeker als de Europese Unie de primaire sector onder druk blijft zetten. En ook de omslag in de maatschappij met het denken over atoomenergie/kernenergie beoordeelt Van Urk positief. Onderzoek om het Nederlands deel van de scholbox te heropenen wordt gezien als een doekje voor het bloeden na het verlies van visgronden als gevolg van windparken en natuurgebieden. Het maandelijks aanvoeroverleg met het ministerie van LNV wordt constructief genoemd. De recordomzet van de IJsselmeerafslag ziet Van Urk ook als een lichtpuntje, net als de nieuwbouw van een IJsselmeerkotter bij de TCD.

Van Urk vertelde dat er ondanks zwaar weer diverse plannen van ondernemers liggen, zelfs voor nieuwbouw van innovatieve schepen, met ook andere motoren. ,,Maar dan moet er wel voldoende perspectief op lange termijn geboden worden. De nieuwe LNV-minister Henk Staghouwer noemde dat als een van de eerste dingen die nodig zijn voor vissers en boeren. Nu de uitwerking nog’’, aldus Van Urk, die graag als voorbeeld buurland België aanhaalt, waar de ene na de andere nieuwbouwkotter in de vaart wordt gebracht en nog meer nieuwbouwopdrachten in de pijplijn zitten. ,,Ook bokkers, wel met andere vaarpatronen, visgebieden en methodes dan de onze. Maar wel met steun en flinke subsidies van hun eigen regering! Die steun zouden wij toch ook moeten kunnen krijgen.’’ 

Een waslijst aan zorgen passeerde de revue: het volbouwen van de Noordzee (en natuurorganisaties die op dit vlak heel stil zijn), de aanlandplicht en discussie over camera’s aan boord, de aanval op bodemberoerende visserij en het luisterend oor van Eurocommissaris Sinkevicius richting ngo’s, accijns op brandstof, weegplicht in buitenlandse havens, Brexit en gewijzigde technische maatregelen vanuit het VK, stikstofproblematiek voor de garnalen- en kustvloot met zware investeringen op stapel om volgend jaar een vergunning te krijgen om in Natura 2000-wateren te mogen vissen (,,Te gek voor woorden, want enorme containerschepen die een paar mijl verderop varen hebben hier geen last van.’’) en het boomkorverbod in de Noorse Zone en ook nog eens stijgende olieprijzen en tegenvallende schol- en tongvangsten.


VisNed

Het Noordzeeakkoord is de grote splijtzwam gebleken in de kottersector, het luidde het einde in van VisNed in de oude vorm. PO Urk zet als enig overgebleven lid VisNed in de nieuwe vorm voort. ,,Spijtig dat na een jarenlange goede verstandhouding en belangenbehartiging door VisNed en zijn medewerkers hier een eind aan kwam. Maar het was onvermijdelijk, gezien de verschillende opvattingen rond het Noordzeeakkoord. Hoe nu verder? Velen zien toch één organisatie als noodzaak. Zelf heb ik die mening ook. Maar dan wel met de neuzen dezelfde kant op! De sector wordt te klein en de bedreigingen zijn te groot om elkaar niet samen te vinden in gezamenlijke belangenbehartiging. Inmiddels zijn PO Delta Zuid en de Nederlandse Vissersbond al een soort van samenwerking begonnen. Uw bestuur heeft besloten om eerst de komende sanering af te wachten eer stappen te ondernemen tot mogelijke samenwerking. Wel is de huidige samenwerking met Delta Zuid en de Nederlandse Vissersbond goed te noemen. Ook in een mogelijke deelname aan het NZO wordt hierin samengewerkt. Daar hoort het ondertekenen van het huidige NZA niet bij.’’


Financiën goed

Ondanks alle tegenwind kon over het financiële jaar 2020 een bedrag van 430.000 euro winst aan de leden uitgekeerd worden. Onder invloed van corona vielen de reis- en verblijfkosten 21.000 euro lager uit. Aan contributies kwam 559.718 euro binnen, waar dat een jaar eerder 460.774 euro was. Vangstrechten werden sterk afgewaardeerd.


Biddag

Jacob van Urk begon de vergadering met gebed, en sprak de wens uit dat dit nog lang zo mag blijven. Hij refereerde aan de Urker biddag. ,,Waar komt onze hulp vandaan? In biddend opzicht mogen we al onze vragen aan Hem voorleggen, die alles bestuurt. Het lijkt erop dat velen zich verstrooid en verjaagd voelen in deze tijd. Maar laten we ons vertrouwen op Hem stellen. Dat hebben we afgelopen woensdag toch beleden.’’ Zijn jaarrede sloot Van Urk af met Psalm 93 vers 3 (berijmd):

Maar Heer, Gij zijt 

veel sterker dan ’t geweld.

Der waat’ren, dien 

Uw almacht palen stelt.

De grote zee zwijgt op 

Uw wenk en wil,

Hoe fel zij bruis, 

hoe fel zij woede, stil.

H De stemcommissie in de pauze. Van links naar rechts: Jurie Romkes, wethouder Nathanaël Middelkoop, Louwe Post en Jacob de Boer. Jacob van Urk (UK 158) en Albert Romkes (UK 24) werden herkozen. Tromp van Slooten (UK 225) neemt in het bestuur de plaats in van Jan de Boer (UK 33).