Rechtstreekse

import Pacifische

platvissoorten


URK – Vishandelaar Neerlandia in Urk meldt gestart te zijn met de rechtstreekse import van platvissoorten uit Alaska.


Neerlandia maakt melding van grote voorraadtekorten en een groot aantal aanvragen voor platvissoorten vanuit de Verenigde Staten: rocksole, yellowfin sole en Alaska plaice. 

Voorheen ging de vis – aan boord van Amerikaanse en Russische trawlers ingevroren - tweemaal op transport per container. Eerst voor verwerking naar China en vervolgens naar Nederland. Maar sinds de coronapandemie is de export van deze platvissoorten uit de Pacifische Oceaan vanuit en via China tot stilstand gekomen. 




Uitzet glasaal

via stichting met

vissersvrouwen


JISP – Stichting Verbetering Visstand & Visserij Biodiversiteit Noord-Holland heeft deze maand voor 12.500 euro 41 kilo glasaal uitgezet.


Van het bedrag is negentig procent afkomstig van de binnenvissers Niels de Haan en Arnold Werkhoven. Het resterende bedrag is aangevuld door donateurs van de stichting. De glasaaltjes – ruim 123.000 stuks - waren afkomstig uit Frankrijk.

,,De uitzet zorgt ervoor dat in de wateren van de beroepsbinnenvissers de visstand, de visserij én de biodiversiteit bevorderd worden. Van de uitzet wordt straks niet meer dan 20 procent teruggevangen’’, aldus de bestuursleden Marianne van Veen en Doborah de Haan-Koster, echtgenotes van de beroepsvissers. ,,Wij proberen met onze stichting maatschappelijk draagvlak te creëren voor de voedselproducenten én tegelijk bij te dragen aan instandhouding van de cyclus van de aal.’’




Drugs en

ondermaatse

zeebaarzen


OOSTBURG - De politie heeft vorig weekend 61 ondermaatse zeebaarzen en drie hengels in Oostburg in beslag genomen.


De vis werd in twee zakken aangetroffen in de auto van een 40-jarige man uit Zierikzee. De man werd betrapt op het rijden onder invloed van drugs. Hij verklaarde bij Duinkerken te hebben gevist.

Slechts enkele van de zeebaarzen bleken te voldoen aan de minimum maat van 42 centimeter. De vis werd ter beschikking gesteld aan een vogelopvang.