Afbeelding
GH

Vier flyshooters/twinriggers en één bokker in de top 5

‘Good Hope’ hoogste besommer Urk

URK – Net als in 2020 – toen voor het eerst – was ook vorig jaar een flyshooter/twinrigger de hoogste aanvoerder bij Visveiling Urk. Dit keer de LH 357 ‘Good Hope’ van rederij Osprey.

Traditiegetrouw werd de Urker bemanning in de picture gezet. Marketingmanager Barend Hakvoort van afslag deelde zaterdagmorgen fraaie bedrijfsjassen met opdruk uit, geleverd door Klif18.

In de top vijf van hoogste aanvoerders op Urk – met jaarbesommingen van 2,1 tot 1,8 miljoen euro - was de UK 47 vorig jaar de enige boomkorkotter. De anderen allemaal (Britse) flyshooters, ondanks dat deze als gevolg van frictie met Frankrijk in het Kanaalseizoen vistijd verspelen omdat sinds afgelopen najaar niet meer in Boulogne wordt gehavend. Dat kan bij het uitstomen op maandag vanuit Vlissingen wel tien uur schelen voordat de kotters op de visgronden zijn.

Ook mocht vorig jaar niet in de Noorse Zone worden gevist vanwege het ontbreken van een deal tussen het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen. In december is er gelukkig wel een deal overeengekomen voor 2022. De Noorse zone is een belangrijk bestek in het zomerseizoen.

Voor de LH 357 was 2021 het eerste volle visjaar. De in Spanje gebouwde kotter kwam in januari 2020 in de vaart. Inktvis en mul zijn in het flyshootseizoen de hoofdsoorten, in het twinrigseizoen is dat schol (Doggersbank) en tongschar. Visprijzen zijn tot tevredenheid.


Grootste koper bij Visveiling Urk was voor de derde maal op rij Urk Export. Daar volgde een traktatie voor het hele personeel.


Op de foto in de mijnzaal van Visveiling Urk, van links naar rechts: machinist Karel de Boer, Hendrik (van Louwe) de Boer, Maarten Post, Louwe de Boer, Sjoerd Wezelman, schipper Jan de Boer, Barend Hakvoort, Hendrik (van Jan) de Boer en Willem de Boer.


De foto van de LH 357 is door Flying Focus gemaakt tijdens de visserij in Het Kanaal.

Afbeelding