H Dieptebom. (Foto: Bert de Groot)
H Dieptebom. (Foto: Bert de Groot) Bert de Groot

HD 4 vist dieptebom en contactmijn op

Zware explosieven na de storm

DEN HELDER – Meerdere Noordzeekotters hebben vorige week na de storm ‘Corrie’ explosieven opgevist.


,,Je merkt dat na zo zware storm de grond meer omgewoeld is en open ligt. Op onze wrakken-app gaven ook enkele collega’s posities door van opgeviste en weer gedumpte bommen en mijnen’’, zegt schipper Simon Koorn van de HD 4. De HD 4 had zelf twee explosieven in de netten.


Dinsdagmorgen 1 februari werd een zware dieptebom opgevist, maar de bemanning had dat totaal niet in de gaten. 

,,Wij dachten dat het een stuk betonijzer was, en hebben dat aan dek vastgesjord. Pas toen we het donderdag bij het lossen samen met het vuil op de kant hadden gezet, werd via Bert de Groot van de visafslag de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie gealarmeerd. Een deel van de haven werd afgezet’’, vertelt Koorn. 

De Engelse bom – 1,07 meter hoog bij een diameter van 44 centimeter, zonder ontsteking, maar met een inhoud van 147 kilo TNT – is door de EOD meegenomen en op het strand vernietigd. 


Woensdag had Koorn zelf wel contact opgenomen met de Kustwacht toen ook nog een kapotte contactmijn werd opgevist. Die werd voorzichtig weer overboord gezet. De positie werd doorgegeven: 52.41.068/004.15.760. 

Aan een markeringsboei is niet gedacht, Koorn vindt het wel een goede zaak die boeitjes weer onder de aandacht te brengen op de vloot om het terugvinden en onschadelijk maken te vereenvoudigen. De speciaal ontworpen markeringsboeitjes zijn gratis verkrijgbaar bij de visserijcoöperaties.


De Kustwacht meldt desgevraagd dat er na de storm van maandag vanaf de kottervloot toch niet meer dan één explosief is gemeld. Op de wrakken-app van de kottervloot werden drie meldingen gemaakt.

Afbeelding
Afbeelding