Administratieve

rompslomp: 85

uur stomen voor

3,5 etmaal vissen


OOSTENDE – Vanwege veel administratieve rompslomp is de Z 201 zondag vanuit het Bristolkanaal teruggestoomd naar de thuishaven Oostende.


Belgische Eurokotters mogen niet meer dan 4.600 kilo tong in het Bristolkanaal vangen. De Rederscentrale verwacht voor het hele jaar 2022 een quotum van 781 ton tong in dit vangstgebied; voorlopig is voor het eerste kwartaal 206 ton uitgedeeld.

Maandag 31 januari stoomde Job Schot met de Z 201 naar zuidwest-Engeland, een tocht van 42 uur in bar weer. Broer Kees volgde met de B 601. De visserij was prima en zaterdag was het beschikbare tongaandeel bijna opgevist. 

De Schotten hadden graag in het weekend naar gewoonte in Padstow gelegen, maar dat blijkt geen ‘aangewezen’ haven te zijn en dus sinds de Brexit verboden voor kotters uit de Europese Unie. Een nieuw plan werd gemaakt om om de hoek te havenen in Newlyn. ,,Daarvoor moesten wij online zoveel papieren invullen zonder garantie te krijgen dat we er zonder problemen naar binnen konden, zodat wij na contact met onze Zeevisserijdienst in België besloten het hele stuk gelijk weer terug te stomen. Temeer ook omdat op Britse social media al de aandacht gevestigd was op onze aanwezigheid en onze trekken online waren gedeeld. We komen daar om onze beperkte visrechten te benutten, maar willen ons niet onnodig in de nesten werken’’, motiveert Job Schot. De B 601 was na urenlang administratief werk wel Newlyn binnengelopen. 

De beide vangsten werden woensdagmorgen verkocht via de Vlaamse Visveiling in Zeebrugge.



Op de bres voor

garnalenvissers

Westerschelde


MIDDELBURG - Mag er straks nog op garnalen worden gevist in de Westerschelde?


SGP-statenlid Hans Rottier spoort de Gedeputeerde Staten in Zeeland aan de vissers duidelijkheid te bieden.

Natuurmonumenten vecht de vergunning voor garnalenvisserij  aan. Vorige maand vond daarover een hoorzitting plaats bij de Raad van State.

De SGP is van mening dat projecten zoals baggerwerkzaamheden (vervuild slib) een veel grotere bedreiging voor het bodemleven vormen dan de visserij.

Gedeputeerde Staten wordt gevraagd hoeveel Nederlandse en Belgische garnalenvissers nog actief zijn en zijn verdwenen na verdiepingen van de Westerschelde.

In de Westerschelde speelt ook de problematiek van chemische FPAS-stoffen. De Westerschelde is overigens geen erkend productiegebied voor tweekleppigen.