Na jaren

weer export

schelpdieren

naar VS


ZOETERMEER – Na jarenlang onderhandelen mogen er weer schelpdieren worden geëxporteerd naar de Verenigde Staten.


,,Dit is wel iets groots, heel belangrijk voor onze sector nu de markt voor schelpdieren met 330 potentiële klanten is toegenomen'', zegt Mike Turenhout van de Visfederatie over het hervatten in van de export en import van onder andere oesters en mosselen. Er is tien jaar lang onderhandeld.

Vanwege verschillen in regelgeving rond voedselveiligheidscontrolesystemen was handel in levende tweekleppige weekdieren sinds 2011 verboden. Naast Nederland mag ook Spanje weer beginnen te handelen in schelpdieren met de VS. De EU heeft alleen de Amerikaanse staten Massachusetts en Washington toegevoegd aan de lijst van derde landen waaruit tweekleppige weekdieren in de EU kunnen worden ingevoerd.

Om vanuit Nederland zo goed mogelijk de handel te starten, is binnen de Vereniging Schelpdierhandel – en met steun van de provincie Zeeland - hard gewerkt aan een grote vertegenwoordiging op de Amerikaanse seafoodbeurs in Boston volgende maand. Vanaf 24 februari kan er geëxporteerd worden.



Internationale

conferentie

schelpdieren

gaat door


NEELTJE JANS - De zevende Internationale Schelpdierconferentie kan doorgang vinden, en wel op 17 en 18 maart, op Deltapark Neeltje Jans.


De organisatie is van mening dat de nieuwe covid maatregelen ruimschoots de gelegenheid bieden voor een goed verloop van de conferentie en beurs, en om elkaar eindelijk weer eens in levende lijve te ontmoeten. Het programma blijft nagenoeg ongewijzigd, met sprekers uit binnen- en buitenland over het thema ‘Schelpdieren, eiwitbron van de toekomst ?’ 

Enkele belangrijke sprekers zijn Ray Hilborn (Washington University, Seattle) Jaap van der Meer (Wageningen Universiteit) en Margreet van Vilsteren (Good Fish). Naast veel ruimte voor informeel contact zijn er lezingen en posterpresentaties, en bovendien is er een beurs met zeker twintig stands. Op de conferentie zal ook de Duurzaamheidaward Schelpdiersector worden uitgereikt.

Voor informatie/registratie: www.schelpdierconferentie.com. 

Voor vragen: info@schelpdierconferentie.com of bij Jaap Holstein (06 53912018) of Aad Smaal (06 22661505).