H De SCH 81 ‘Carolien’ met loods in de aanloop naar de haven van Vlissingen voor het lossen van de lading na de eerste reis van 2022. (Foto: Ronald Ribbe)
H De SCH 81 ‘Carolien’ met loods in de aanloop naar de haven van Vlissingen voor het lossen van de lading na de eerste reis van 2022. (Foto: Ronald Ribbe) RONALD RIBBE

Na een mooie januarimaand

Slecht weer en veel zoekwerk

IJMUIDEN/SCHEVENINGEN/KATWIJK – Na mooie januariweken, met goed weer en goede vangsten, is de laatste weken de klad gekomen in de trawlervisserij. Het is veel slecht weer, en vooral de horsmakreel laat zich momenteel erg lastig vangen.


De SCH 302 ‘Willem van der Zwan’ kwam vorige week vrijdag binnen in Amsterdam. In het vrieshuis van de rederij W. van der Zwan werd een gemengde lading gelost van horsmakreel, blauwe wijting en makreel. De eerste reis van het jaar had gevoerd van de zee zuid van Ierland naar de zee noord van Schotland en weer terug naar het zuiden. Eergisten (woensdag) zou het schip weer vertrekken en zuid over gaan, om het eerst te proberen op de horsmakreel en daarna op blauwe wijting over te schakelen. Toen de grote SCH 302 kwam lossen vertrok de kleine SCH 6 ‘Alida’ uit Amsterdam voor de tweede reis van het jaar. De binnenkomst van de eerste reis was vorige week vrijdag, met in de ruimen horsmakreel van de oceaan onder Ierland en bovenin De Golf. Over de visserij van die eerste reis geen klagen.


Noord en zuid

Dat geldt ook voor de eerste reizen van de schepen van Cornelis Vrolijk/Jaczon. Voor de tweede reis is het (in ieder geval tot begin deze week) een ander verhaal: veel slecht weer en veel zoekwerk. Voor de H 72 ‘Frank Bonefaas’ valt dat nog mee. Na een mooie eerste reis op makreel, die gelost werd in Vlissingen, zit de Brit nu weer op makreel, noordwest van Schotland.

Ook de andere trawlers zijn bezig aan de tweede reis maar zitten allemaal in de zuid. De CC 919999 ‘Scombrus', vorige week vrijdag vertrokken, viste in de buurt van de officiële thuishaven Concarneau maar is inmiddels westelijker gegaan. Er wordt gezocht naar horsmakreel. Dat geldt ook voor de FC 719900 ‘Prins Berhard' en het Wironspan H 1100/H 2200, die noordelijker zitten, meer richting Ierland.

Het trio SCH 24 ‘Afrika, SCH 81 ‘Carolien' en SCH 123 ‘Zeeland' zit op een kluitje nog iets zuidelijker in De Golf, op blauwe wijting. Van de eerste reizen loste de SCH 81 anderhalve week geleden horsen en blauwe wijting in Vlissingen, de SCH 123 loste in Scheveningen en de IJM 24 in IJmuiden. De SCH 27 ‘Wiron 1' kwam afgelopen zaterdag binnen in Scheveningen van een teleurstellende en ingekorte tweede reis. Eind deze week zou de trawler weer uit gaan.


Derde reis

De ROS 170 ‘Annie Hillina’ loste de vangst van de laatste reis in het Duitse Bremerhaven en is inmiddels bezig met de derde reis van het jaar. Momenteel zit deze kleinste van de vloot van Parlevliet & Van der Plas redelijk ver zuidelijk in De Golf op horsmakreel. Ook de KW 172 ‘Dirk Dirk’ is al begonnen aan de derde reis en is van de horsmakreel in De Golf overgeschakeld op blauwe wijting zuidwest van Ierland, net als de ROS 171 ‘Maartje Theadora’.

De ‘KL 855 ‘Margiris’ viste vorige week in De Golf op blauwe wijting, volgens reder Diek Parlevliet buiten de geëigende blauwe wijting-visgronden. Het was ook hier dat bij een ongeluk bij het halen veel vis verloren ging. Op dit moment vist de KL 855 weer op de normale blauwe wijting-bestekken, zuidwest van Ierland.


Twee trawlers van P&P zijn dit jaar nog niet in actie gekomen. De ROS 785 ‘Helen Mary’ ligt nog in IJmuiden vanwege reparatie van de lier. De GDY 151 ‘Annelies Ilena’ is afgelopen maandagavond uit IJmuiden vertrokken voor de eerste reis van het jaar en ging zuid over.


‘Dit wil je niet’


Beelden van de milieuorganisatie Sea Shepherd van dode blauwe wijting afkomstig van de KL 855 ‘Margiris’ hebben eind vorige week voor beroering gezorgd. De KL 855 viste in De Golf, in Franse wateren. In het kader van hun campagne Operation Ocean Killers was een actieschip van Sea Shepherd France woensdag naar de trawler gevaren om de visserij-activiteiten te filmen. De milieuorganisatie gebruikt nu de beelden van het tapijt van dode vissen als bewijslast voor de lakse houding van Frankrijk tegen vermeende overbevissing in Franse wateren door ‘monsterschepen’.

De Pelagic Freezer-trawler Association (PFA) meldde vrijdag 4 februari in een verklaring dat de voorgaande dag in de vroege ochtend een hoeveelheid blauwe wijting verloren is gegaan door een scheur in het net van de KL 855. Dat komt niet vaak voor, al is bekend dat bij de blauwe wijting-visserij het net bij het halen vaak als een komeet omhoogschiet uit de diepzee. In dit geval kwam daar volgens de PFA ook de onverwacht grote sortering van de vis bij, die bij het halen ook nog gaat uitzetten. Het incident en de verloren hoeveelheid blauwe wijting is gemeld in het logboek en aan de autoriteiten van de vlagstaat Litouwen. De verloren vangsthoeveelheid gaat ook af van het quotum van het schip.

De PFA zegt te begrijpen dat de beelden van dode vis schokkend kunnen zijn, maar werpt aantijgingen van dicarding 'van bijvangst' van zich af. ,,Je wil dit echt niet’’, zegt PFA-voorzitter Tim Heddema. ,,Blauwe wijting is een waardevolle doelsoort, en het is niet in het belang van de trawlerreders om deze vis expres te laten lopen’’ Daags voor het ongelukkige voorval is de ‘Margiris’ volgens Heddema nog gecontroleerd door de Franse visserijinspectie. ,,Alles was prima in orde, inclusief de maatregelen die discarding onmogelijk moeten maken.’’

De netten van de ‘Margiris’ zijn inmiddels aangepast om de kans op herhaling te verkleinen. Maar het blijft bij de visserij op de diepzeevis blauwe wijting altijd opletten geblazen.

Afbeelding
H Het gescheurde net aan dek van de 'Margiris'.