Afbeelding
Willem Zwaan

Peter Bron wordt na dertig jaar pijpenlasser staandwantvisser

Herintreder is er klaar voor

STAVOREN – Peter Bron (54) is er klaar voor. Zijn fel rood geschilderde ST 6 ‘Maris Stella’ ligt in de thuishaven Stavoren gereed voor zijn eerste nettenseizoen buitengaats.

Bron – geboren in Stavoren, woonachtig in Molkwerum - is een herintreder in de visserij. Als tiener zat de Fries op Urk op de visserijschool en viste in zijn vrije tijd op Staverse kotters en ook buiten bij Gebrand Smit van de WR 21 met staandwant. Met zijn papieren op zak startte hij zijn loopbaan op de garnalenkotter ST 21 en de IJsselmeerkotter WON 37. Maar na amper vier jaar maakte Bron de overstap naar de metaalindustrie en werd zelfstandig pijpenlasser.

Dertig jaar later gaat het roer bij zzp’er Bron weer om. De visserij heeft hem nooit losgelaten, en regelmatig ging Bron tussen de bedrijven door als opstapper mee met Sietze Boersma van de ST 8 het IJsselmeer op. Boersma stopte een jaar geleden na een loopbaan van zestig jaar op het water. Steeds leuker was Bron het gaan vinden, en vorig jaar hakte hij de knoop door toen hij de 10,5 meter lange IJM 52 te koop zag staan.

De IJmuider staandwantboot werd omgenummerd in ST 6. Het elektrisch en achterdek werden het afgelopen half jaar in eigen beheer vernieuwd. Vorig maand werd afgemeerd in de buitenhaven van Stavoren. Om ervaring op te doen is Bron een paar keer een reisje mee geweest met de UK 254. Jan de Boer van de UK 254/255 heeft ook collegiale hulp aangeboden bij het opstarten met de ST 6. 

,,We zijn er klaar voor’’, zegt Bron. Het wachten is op de tongtrek binnen de mijlen, te beginnen op de Noord-Hollandse kust. Bron heeft absoluut goede moed. ,,We horen dat er sinds het pulsverbod weer meer ‘leven’ op de kust waargenomen wordt. De timing voor dit avontuur lijkt dus goed.’’

Afbeelding