H Reder en bemanning, met van links naar rechts Andy Van Staey, Clancy Snauwaert, André Fouleymata, Robert Campbell, Steve Depaepe, Davy Demeester, Dave Compernolle, Louis Devos en Niels Depaepe.
H Reder en bemanning, met van links naar rechts Andy Van Staey, Clancy Snauwaert, André Fouleymata, Robert Campbell, Steve Depaepe, Davy Demeester, Dave Compernolle, Louis Devos en Niels Depaepe. GvdB

Roerige eerste visreis voor nieuwe Vlaamse bokker

Maaskantkotter Z 26 ‘Avanti’ net weer even anders

ZEEBRUGGE – Een zusterschip aan de buitenkant, maar binnen verschilt de nieuwe Z 26 ‘Avanti’ van Depaepe toch aardig van voorganger Z 91 ‘Franson’. Twee weken geleden vonden overdracht, zegening en doop van de Z 26 plaats in de thuishaven Zeebrugge, deze week heeft de nieuwe bokker de eerste storm al moeten doorstaan, tot windkracht 10.


Dik veertig jaar nadat de familie Depaepe de eerste nieuwbouwer in de vaart nam, de Z 53 in 1981, en dik tien jaar nadat Steve Depaepe met de Z 84 ‘Calypso’ zijn eerste eigen kotter kocht, is het in de vaart nemen van de Z 26 ‘Avanti’ weer een nieuwe mijlpaal. Met z’n 46 jaar werd Depaepe de jongste Vlaamse boomkorreder genoemd in het informatieblad van de Rederscentrale. Hij wil dat graag bevestigen. ,,En met de jongste bokker, van het jaar 2022, want de vijf andere nieuwe zijn van 2021’’, zegt hij lachend.

Zoals gewoonlijk was er op zaterdag 29 januari ruim tijd uitgetrokken voor de ceremonie in Zeebrugge. Zoals ook bij de voorgangers was de belangstelling zeer groot. Onder de sprekers waren de trotse burgemeesters Dirk De fauw, van de gemeente Brugge, en Joachim Coens, van Damme, de woonplaats van de familie Depaepe. Na de inzegening door scheepsaalmoezenier Dirk Demaeght werd de kotter gedoopt met de champagnefles door Marijke Eggermont. De dinsdag erop koos de ‘Avanti’ (Latijn voor ‘vooruit’) zee voor de eerste visreis.


Slaapplaatsen

De eerste contacten tussen Depaepe en Maaskant dateren uit 2017. Op de beurs in Ahoy ging het toen nog over tweedehands. Maaskant-directeur Eric Moerkerk refereerde er aan in zijn dankwoord aan boord van de ‘Avanti’, voor het verwisselen van de vlag van Maaskant voor die van rederij Devan. Gaandeweg werden het gesprekken over nieuwbouw, en eind 2019 werd daarover overeenstemming bereikt.

Het casco van de Z 26 werd gebouwd op de Safe Shipyard in het Poolse Gdansk, en werd daar in mei vorig jaar te water gelaten. Kort daarna werd het voor de afbouw naar hoofdaannemer Maaskant Shipyards Stellendam gesleept. Depaepe bedankte de werf bij de overdracht op zijn beurt voor de goede samenwerking en verstandhouding tijdens de afgelopen bouwtijd.

De Z 26 is in principe een zusterschip van de vorig jaar nieuw in de vaart gekomen Z 91 ‘Franson’ van Cattoor, maar zeker in de accommodatie heeft Depaepe de zaken heel anders aangepakt. De ploeg aan boord van de Z 26 is zes en soms zeven man groot. Aan boord zijn echter twaalf slaapplaatsen beschikbaar, tien beneden en twee boven. Er zijn vier hutten voor bemanning, een voor de machinist en een voor de schipper. Depaepe neemt hiermee een voorschot op de regeling voor werk- en rusttijden. Ook kunnen zonder problemen wetenschappers meevaren van bijvoorbeeld het ILVO of visserijschoolleerlingen die stage varen.


Epoxy

Opvallend beneden is de indeling in een ‘nat’ en een ‘droog’ gedeelte. In tegenstelling tot andere kotters is er een omloop om de uitlaatschacht. De wanden rondom zijn van copu, een soort epoxy. Aan de natte voorkant aan bakboord kunnen de opvarenden nog wel snel een koffietje doen of een soepje en is een urinoir, aan de droge kant aan stuurboord hangen de droge pakken. De vloeistofdichte gietvloer is overal epoxy, met harde scheidingen naar pvc in de leefruimte en de hutten. De keuken is groter dan gebruikelijk, vooral om er makkelijker in te kunnen werken. Vanwege de goede afdoenbaarheid en de sterkte is de keukenvloer ook van epoxy. De koelkast aan boord van de Z 26 is een ‘inloopfrigo’.

De Z 26 heeft een opgedrukt anodesysteem (ICCP), wat door Maaskant eerder, maar al een aantal bouwnummers terug, is toegepast bij nieuwbouwkotters. Voordelen zijn: geen zinkstukken aan de scheepsromp dus geen milieubelasting, betere stroming door het water door de gladde romp en kostenbesparend op termijn omdat er niet steeds zinkstukken hoeven te worden vernieuwd.

Onder de bak valt de kreeftenbak op. Hierin worden de regelmatig bijgevangen kreeften levend gehouden, wat een veel betere prijs oplevert aan de afslag.

Depaepe zal vooralsnog zijn aandacht over twee kotters moeten verdelen; naast de nieuwe kotter heeft hij ook nog de Z 84 in de vaart. Depaepe: ,,En dat is dan weer de oudste grote bokker van de Vlaamse vloot.’’ Deze blijft voorlopig vissen voor de rederij. Vorige week dinsdag landde deze ex-Z 15 aan in Le Havre, waarna de vis naar de afslag van Zeebrugge ging.

De nieuwe Z 26 rondde de eerste visreis, die door de felle storm in het weekend een echte vuurdoop werd, afgelopen dinsdag af. Depaepe meldt dat er even een windkracht 10 geklokt werd. De vangst van de weekreis werd ook gelost in het Franse Le Havre.


Bouw

De Z 26 heeft een lengte over alles van 37,95 meter, een breedte van 8,50 meter en een holte van 4,70 meter. Lengte en de 384 GT zijn conform de maxima daarvoor in België. De Belgische motorenfabrikant ABC heeft mooi kunnen profiteren van de nieuwbouwgolf in het afgelopen jaar. Dat verkoopmanager Jean-Pierre Props de peter is van het schip geeft de goede relatie aan tussen ABC en de Vlaamse visserij in het algemeen en de familie Depaepe in het bijzonder. De Z 26 wordt voortgestuwd door een ABC 6 DZC van 960 kW. De schroef meet 3.800 mm. Snelheid: 11 knopen. Aan hulpvermogen staan twee Volvo Penta D 16 (415 ekW) geïnstalleerd. Aan gasolie neemt de Z 26 een 100 kuub mee en 22 kuub drinkwater.

Aan de bouw van de Z 26 werkten in grote lijnen ook dezelfde bedrijven mee als aan de bouw van de Z 91, met slechts een paar verschillen. In willekeurige volgorde: Bureau Veritas (classificatie), Vripack/SIP Marine (ontwerp), Safe Yard Polen (casco), SBB Herman Jansen/GMD Marine Design (stabiliteit/detail-engineering), Winel (deuren), Wigo (ramen), ICAF NRF (beunkoelers), MME Group (ICCP), Schavicast/International Paint (verf/anti fouling), JVS/Jastram (boegschroef 110 kW), Terlouw Rotterdam (hulpmotoren Volvo Penta), ABC (hoofdmotor), Reintjes (reductiekeerkoppeling), Bemach (schroefas), Lagersmit (schroefaslagers/afdichtingen), SIP Marine (schroef en straalbuis), Damen Marine Components (schroefaskoker, stuurmachine), Straathof Controls (motorbediening), Stout Pijpleidingen, Econosto/Valveco (appendages), Desmi (pompen), GEA (separator), Speck (hydrofoor), Aqua Control (watermaker), Heinen & Hopman (ventilatie), Ambi (vetsmeersysteem), NR Cooling (airco), Delta Isolatie (ventilatiesystemen/uitlaatisolatie), Sea & Shore (elektrische installatie), De Boer Marine (nautische apparatuur), Krimpex (wandafwerkingen), Helder & May (vloeren), IJtama (timmerwerk brug en accommodatie), Duivelands Meubelhuis(stoffering), Verschuure Koudetechniek Dreumel (ijsmachines/koelinstallatie), VCU (vangstverwerking), Piet Redert (visserijbenodigdheden), Luyt (vislier), Kraaijeveld (ankerlier), AKF (ankers en kettingen), Westvoorn/VCU (visserijuitrusting), Wetec (lier- en boegschroefbediening), Atlas Copco/Laco Air Solutions (compressoren), Viking (veiligheidsuitrusting), Minimax (brandbestrijdingsmiddelen), ISOB (isolatie visruim) en Ecclesia (verzekering).

H Het visruim. Afgelopen dinsdag was de eerste aanlanding van een klein weekje vissen, van zo'n 12 ton .
H Om de regelmatig bijgevangen kreeften levend te houden is onder de bak een leefbak geïnstalleerd.
H De Z 26 beschikt over in totaal twaalf slaapplaatsen.
H Extraatje van ABC: blinkende chromen koppen.
H Links de droge, en rechts de natte kant van de omloop.
H Depaepe koos voor een extra grote kombuis en dientengevolge een kleiner zitje. Rechts de  handel van de inloop-koelkast.
H De doop werd verricht door Marijke Eggermont, de meter van het schip.
H John van der Maas van Maaskant was net als bij de Z 91 projectleider bij de bouw van de Z 26. Het paneel in de keuken met fraaie foto van de kotter is een cadeautje van Maaskant.
H Steve Depaepe, met rechts zijn vrouw Sylvia, hijst de rederij vlag nadat Maaskant-directeur Eric Moerkerk de rederijvlag heeft gestreken.
H Directeur Emiel Brouckaert (rechts) en voorzitter Geert de Grootte (Z 98 ) van de Rederscentrale op de receptie na afloop van de plechtigheden. De Rederscentrale heeft, in de woorden van Brouckaert, het kader helpen creëren in het Vlaamse operationeel programma dat de reders steun heeft kunnen geven aan hun investeringen in veiligheid en comfort voor de bemanning en het verminderen van emissies. Bij de recente nieuwbouwers is daar goed gebruik van gemaakt. Tot zijn spijt moet hij constateren dat in het nieuwe Europese visserijfonds er minder mogelijkheden daarvoor zullen zijn.