Advies Strategische Adviesraad Landbouw en Visserij

‘Camera’s voor data in plaats van voor controle’

BRUSSEL – Geen Big Brother, maar dataverzameling. De Belgische Strategische Adviesraad Landbouw en Visserij (SALV) is kritisch over de Europese plannen voor het plaatsen van camera’s aan boord als controlemiddel. Wel ziet het adviesorgaan voor de Belgische regering kansen voor camera’s bij het verzamelen van data.


De herziening van de controleverordening bevat voorstellen voor ‘Remote Electronic Monitoring’ (REM) via CCTV-gegevens (camera’s aan boord) als onderdeel van de controle op de aanlandplicht. Een aantal vissersvaartuigen zou daarvoor uitgerust moeten worden met CCTV-systemen die continu opnemen en gegevens opslaan. Ook recente ingebrekestellingen aan bepaalde lidstaten (waaronder ook België en Nederland) over controle op de aanlandingsverplichting sturen hierop aan.

De Technische Werkcommissie Visserij (TWV) van de SALV, waarvan directeur Emiel Brouckaert van de Rederscentrale voorzitter is, stuurde begin deze week haar kanttekeningen bij cameracontrole aan boord van vissersschepen aan de Vlaamse visserijminister Hilde Crevits. De SALV waarschuwt voor een ‘rigide toepassing van cameratoezicht als topdown controlemechanisme'. ,,Cameratoezicht kan privacy en werkbaar werk van de visser op de helling zetten. Beelden schieten als controlemechanisme grijpt danig in op de privacy van de bemanningsleden (‘Big Brother'-gevoel), schept een psychologisch belastende werkomgeving, met stress en angst om fouten te maken en is bij uitstek de veruitwendiging van een wantrouwen ten aanzien van de sector.''

Cameratoezicht druist ook in tegen de Europese regelgeving omtrent de bescherming van persoonsgegevens en tegen nationale wetgeving over cameratoezicht op de werkplek, waarborgt geen gelijk speelveld in het controlebeleid en roept vragen op over de opslag, toegang en bescherming van vertrouwelijke bedrijfsinformatie.


Bewaker

De SALV pleit juist voor erkenning en versterking van de rol van vissers als ‘guardian of the sea' (‘bewaker van de zee')' en voor stimulerend beleid rond dataverzameling aan boord in het kader van visserijbeheer en ecosysteemgericht vissen. CCTV-technologie, maar ook ‘slimme sensoren' aan boord en het net, kunnen waardevolle data leveren voor onderzoek naar bijvoorbeeld selectief vissen. De SALV wijst er op dat de Vlaamse visserijsector hier al volop op inzet (Vlaams paneel, ‘benthic release panel', steenschotjes, experimenten met LED-licht in het net, realtime closures en dergelijke).

De adviesraad vraag de handhaver om alternatieven voor cameratoezicht te onderzoeken, waarbij er voor gezorgd moet worden dat de investeringen in monitoring- en controlemethodes aan boord niet ten laste van de vissers komen.