Staghouwer:

Perspectief in

veranderende

omgeving


BRUSSEL – Nederland wil in discussies binnen de Europese Unie het ‘belang van een duidelijk toekomstperspectief voor vissers in een veranderende omgeving’ onder de aandacht brengen.


Aldus LNV-minister Henk Staghouwer in een brief aan de Tweede Kamer, waarin hij over dat perspectief schrijft: ,,Ook voor vissers die gebruik maken van bodemberoerende vistuigen en hiervoor vooralsnog geen alternatief hebben. Het is van belang dat het Gemeenschappelijk Visserijbeleid hiertoe adequaat wordt uitgerust. Daarbij zal ik ook wederom aandacht vragen voor de noodzaak van duurzame oplossingen voor de aanhoudende knelpunten bij de uitvoering van de aanlandplicht.’’


Frankrijk is dit halfjaar voorzitter van de Europese Unie. In februari organiseren de Fransen een werklunch over de toekomst van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB).

Een belangrijk onderwerp voor Frankrijk is het 'Actieplan voor de instandhouding van visbestanden en de bescherming van mariene ecosystemen'. Komend voorjaar publiceert de Europese Commissie een voorstel hierover: plannen om doelstellingen op het gebied van biodiversiteit te behalen. Voor de visserij gaat dit concreet betekenen: technische maatregelen, zoals gebiedssluitingen, aanpassing van vistuigen en nog meer maatregelen voor bescherming van kwetsbare soorten.


Noordzeeoverleg

Minister Staghouwer en voorzitter Sybilla Dekker van het Noordzeeoverleg hebben de bestuurders uit de visserij en vishandel (Visfederatie-VVU) uitgenodigd voor een bestuurlijk overleg komende week. Zowel de producentenorganisaties als de verenigde visindustrie wensen te participeren in het Noordzeeoverleg. Nogmaals wordt benadrukt dat het Noordzeeakkoord zelf een feit en niet onderhandelbaar is.