Noorse Zone

verboden voor

bokkers!?


DEN HAAG – Noorwegen is van plan de Noorse Zone al met ingang van maart te verbieden voor boomkorvisserij.


Het ministerie van LNV informeerde de kotterbestuurders hier afgelopen dinsdagmiddag over. Een zeer onaangename verrassing, ook de Europese Commissie bleek bij navraag niet op de hoogte te zijn gesteld. Tijdens de visserijonderhandelingen in december met Noorwegen met afspraken voor het jaar 2022 is hier ook met geen woord over gerept.

Het bericht hakt er stevig in op de vloot. Schol migreert immers noordwaarts, en daarmee wordt de Noorse Zone steeds aantrekkelijker voor bokkers en een onmisbaar alternatief.

,,Meer dan heel beroerd, het komt allemaal op de visserman af'', reageert Geert Meun van PO-Urk/VisNed. De Nederlandse Vissersbond/Delta Zuid in een spoedbericht: ,,Dit is mogelijk een begin van meer. Daarom zijn we ook van plan collega-lidstaten te informeren over deze kwestie en te koppelen aan samenwerkingsverbanden om de bodemvisserij in stand te houden.''

Voor Nederland gaat het om circa 25 kotters met een machtiging voor de Noorse Zone, maar het raakt ook de Vlaamse vloot en bokkers onder Britse en Duitse vlag.

Volgens het ministerie gaat LNV-minister Henk Staghouwer direct over tot actie richting de Europese Commissie in een poging om het Noorse maatregelenpakket open te breken.



Snoekbaars

zwemt ver

de Rijn op


WAGENINGEN – Een snoekbaars is in vijf jaar tijd minimaal 550 kilometer de Rijn opgezwommen. Opvallend voor ‘standvis’.


De snoekbaars werd in februari 2017 gevangen in het Haringvliet en voorzien van een zendertje, in het kader van een onderzoek naar het lot van in de Noordzee uitgespoelde zoetwatervissen. Gaan ze dood, of kunnen ze de weg naar het zoete water weer vinden? De vis werd uitgezet aan de zeezijde.

Onlangs is de snoekbaars door een beroepsvisser gevangen in de haven van het Duitse Mannheim. De vis is opgegeten, maar het zendertje is opgestuurd. 

Deze snoekbaars heeft dus de zee overleeft, heeft op 31 maart 2017 de scheepvaartsluis genomen, is het Haringvliet weer opgezwommen en is daarna nog (minstens) 550 kilometer de Rijn opgezwommen. Toen de snoekbaars destijds werd gevangen in het Haringvliet woog deze 728 gram, vijf jaar later 3.050 gram.

Bij dit onderzoek waren Sportvisserij Nederland, Rijkswaterstaat, VisAdvies en Wageningen University & Research betrokken.