Afbeelding
Ronnie Hameeteman

Hulp van SL 28 en OD 3

SL 42 aan de grond


STELLENDAM - Vrijdagmorgen bij het naar binnen lopen liep de SL 42 om 09.50 uur aan de grond. De 'Jan Cornelis 3' probeerde zelf los te komen, want het was om 10.40 uur hoog water. Vanuit de buitenhaven kwam de SL 28 naar buiten om de Franse sleepboot 'TSM Loch' door het Slijkgat te loodsen. Nadat de Franse sleepboot veilig naar zee was begeleid probeerde de SL 28 op de terugweg een trekje te geven aan de vastzittende SL 42, maar het kleine kottertje had te weinig trekkracht. Vlug werd daarna de OD 3 gevraagd om een poging te doen de SL 42 in ruimer water te krijgen. Dat lukte om 11.50 uur. 

In de haven trok schipper-eigenaar Jan Pieter Luime van de OD 3 zijn duikpak aan en kwam na een duikinspectie bij de SL 42 tot de ontdekking dat drie schroefbladen voelbare schade hadden opgelopen.

Eigenaar Sjaak Brinkman ziet graag dat hij beter op de hoogte wordt gehouden over de ontwikkelingen rond het Slijkgat, want voor de derde maal in twee maanden heeft hij even aan de grond gezeten, terwijl met hoog water tussen de boeien wordt gevaren.

Brinkman zegt juridische stappen te overwegen, omdat de vaargeul niet op de afgesproken diepte wordt gehouden en hij hierdoor al een aantal keer aantoonbare schade heeft gehad aan de SL 42.

(Foto: C. Hameeteman)