Afbeelding
Flying Focus

Kromme giek voor de TX 14

'Corrie’ brengt een dag dikke bries

IJMUIDEN – De storm ‘Corrie’, ofwel een ‘dag dikke bries’ volgens sommige vissers, trok afgelopen maandag over ons land. 


Een handvol kotters uit de noordkop ging op de steek voor de Noord-Hollandse kust. Zo ook de TX 43 (schipper Henk Bais) en HD 4 (schipper Simon Koorn) van rederij Bais. ,,De jongens hebben een half etmaaltje liggen pikkelen op de wind, dat leek ze het beste. Het was een kort smal front’’, zegt Johan Bais. Enkele Texelaars gingen voor de storm tussendoor naar binnen.

De TX 14 kwam niet ongeschonden uit de storm. De stuurboordgiek van de kotter van Trap raakte maandagochtend verbogen bij het uitzetten. Voor de veiligheid werd het tuig gekapt en stoomde de kotter naar thuishaven Oudeschild. Schipper Pieter Trap berichtte dat het tuig op positie 52.38.085 NB - 003.51.114 OL lag, met het verzoek om 200 meter vrij te houden. De VCU werd ingeschakeld voor reparatie van de giek. Woensdag ging de Texelse bokker terug naar de positie om het tuig op te halen. Donderdag hoopte men de gerepareerde giek weer terug te hebben en het tuig weer te kunnen inscheren.


‘Corrie’ zorgde maandag voor drukke hulpverlening bij de Kustwacht en KNRM, toen de bulkcarrier ‘Julietta D’ in het ankergebied voor IJmuiden van haar ankers sloeg en in aanvaring kwam met een olietanker en daarbij lek raakte. Na redding van de 18-koppige bemanning met drie helikopters raakte het stuurloze vrachtschip op drift richting Scheveningen en raakte daarbij een fundatiepaal van een te plaatsen transformatorplatform in een (gepland) windmolenpark alvorens het bergers in zwaar weer lukte een sleepverbinding te maken.


WAARSCHUWING EMK

Voorzitter Dirk Kraak van vissersactiegroep EMK wees dinsdagmorgen tijdens een interview bij NOS Radio 1 op de gevaren van windmolenparken in de al drukke kustzone en de risico's daarvan voor mens en zeemilieu.

(Foto’s: Flying Focus)

Afbeelding