H Aan de keukentafel bij Cees Meeldijk worden de gevonden gegevens zoals tijdstippen en coördinaten bij en naast elkaar gelegd. Links Gert Lont, zoon van wijlen schipper Simon Lont. Rechts coldcase-agent Gert Overeem.
H Aan de keukentafel bij Cees Meeldijk worden de gevonden gegevens zoals tijdstippen en coördinaten bij en naast elkaar gelegd. Links Gert Lont, zoon van wijlen schipper Simon Lont. Rechts coldcase-agent Gert Overeem. Cees Meeldijk

Verdwenen in een storm in 1967

Spoor naar WR 6 ‘Albert-Pieter’


DEN OEVER – 55 jaar geleden verdween de WR 6 ‘Albert Pieter’ in de golven. Er werd geen spoor meer van het schip gevonden. Het laat de Wieringer visserijgemeenschap niet los. Gert Lont – zoon van de omgekomen schipper-eigenaar Simon Lont – en historicus Cees Meeldijk denken nu samen met coldcase-agent Gert Overeen en de Historische Vereniging Wieringen een spoor te hebben. Komende zomer volgt een expeditie. Meeldijk beschrijft de stand van zaken.


,,Het is 11 januari 1967, 15.30 uur, in de Duitse Bocht. Simon Lont van de WR 6 wordt opgeroepen door zijn collega Hein Boersen van de WR 77. Ze praten over het slechte weer en de vangsten. Simon zegt dat hij even naar het weerbericht wil luisteren en dat hij daarna weer contact zou opnemen met Hein. Maar het blijft stil; Hein krijgt nooit meer contact met de WR 6.


Alarm

Eenmaal aan wal slaat Hein groot alarm. Een zoekactie wordt op gang gezet, maar vanwege het slechte weer kunnen de eerste drie dagen alleen vliegtuigen zoeken naar de verdwenen kotter. Als het weer opklaart, besluit een twintigtal Wieringer kotters te gaan zoeken naar hun collega’s. Na drie dagen geven ze het op. Er wordt geen enkel spoor van de WR 6 gevonden.

Tot drie maanden later. Op het Duitse eiland Amrum wordt het stoffelijk overschot van schipper Simon gevonden door de Duitse politie. Hij kan worden geïdentificeerd aan de hand van zijn kleding. De andere twee vissermannen die ook aan boord waren, Piet Everts en Gerrit Boerdijk, zijn niet meer gevonden.


Nieuwe zoektocht

Begin 2021 start een nieuwe zoektocht naar de verdwenen WR 6. Is er destijds eigenlijk wel goed genoeg gezocht? Die vraag is altijd blijven hangen. 

Het was in die tijd niet gebruikelijk dat je ook onder water zocht naar een wrak. De zee geeft en de zee neemt immers. Maar dankzij steeds betere technologie geeft de zeebodem vandaag de dag steeds meer van haar geheimen prijs. Met dit in het achterhoofd wordt een zoektocht opgezet.


Aanwijzingen gevonden

In de archieven wordt gespeurd naar mogelijke aanwijzingen naar wat er met de WR 6 gebeurd zou kunnen zijn. Samen met Gert Lont en Gert Overeem van de Maritieme Politie, Bureau Vermiste Personen Noordzee, worden alle aanwijzingen bekeken, zodat bepaald kan worden waar de negentien meter lange kotter eventueel zou kunnen liggen. Zo worden de inspectierapporten, Polygoonjournaals en logboeken bekeken, in de hoop een aanwijzing te vinden. En die aanwijzingen worden gevonden!

Zo wordt dankzij gevonden coördinaten en tijdstippen destijds de route berekend die het schip vermoedelijk op zijn noodlottige reis aflegde. Daarbij werd het tijdstip dat Hein Boersen voor het laatst sprak met schipper Simon Lont heel belangrijk. Dat maakt dat het zoekgebied vrij klein kan worden gemaakt.


Drie wrakken

Ook de rapporten van de Scheepsvaartinspectie geven houvast. Daarin staan de verklaringen van drie schippers die destijds meededen aan de zoekactie. Zij gaven aan waar ze destijds begonnen waren met zoeken, met de coördinaten erbij. Deze aanwijzingen komen overeen met de eerder uitgerekende route. Zo kan het zoekgebied nog kleiner gemaakt worden.

In dit kleine zoekgebied liggen drie wrakken. Na onderzoek bij de Duitse hydrografische dienst kan geconcludeerd worden dat twee van de drie wrakken afvallen, omdat die veel groter zijn dan de WR 6 was.


Duikteam

Om uitsluitsel te kunnen geven wordt in overleg met enkele nabestaanden besloten om aankomende zomer een expeditie te organiseren met duikteam Zeester uit Lauwersoog en te gaan duiken naar het derde en enige scheepswrak dat voldoet aan de eisen. 

Hopelijk zullen bij deze expeditie de WR 6 en de rustplek van Piet Everts en Gerrit Boerdijk gevonden worden.’’


Cees Meeldijk

Afbeelding