H Europarlementariër Peter van Dalen herkozen.
H Europarlementariër Peter van Dalen herkozen. Oetze Deelstra

Visserijcommissie Europarlement

Van Dalen herkozen

als vice-voorzitter

BRUSSEL – Peter van Dalen is herkozen als vice-voorzitter van de Visserijcommissie in het Europees Parlement.


,,Mijn strijd voor goede, eerlijke en innovatieve visserij krijgt hiermee een belangrijk vervolg, want we gaan belangrijke jaren en uitdagingen tegemoet’’, reageerde Van Dalen maandagmiddag na het herverkiezing.

Elke 2,5 jaar worden er nieuwe voorzitters en vicevoorzitters gekozen in het Europees Parlement. De Visserijcommissie deed dit maandag. De Fransman Pierre Karleskind blijft voorzitter. 

Nederland is relatief sterk vertegenwoordigd in de Visserijcommissie, met vijf van de 28 leden. Jan Huitema (VVD) was plaatsvervangend lid, en is nu volwaardig lid geworden. ,,Goed nieuws, want daardoor hebben we een extra Nederlander in de Commissie die altijd mee kan stemmen om het belang van de Nederlandse vissers te behartigen!'', aldus Huitema. 

Leden in de Visserijcommissie namens Nederland zijn naast Van Dalen (ChristenUnie) en Jan Huitema: Annie Schreijer-Pierik (CDA), Bert-Jan Ruissen (SGP) en Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren).


Eerlijke quotaverdeling

Europarlementariër en rapporteur Caroline Roose (Frankrijk) is van mening dat bij de jaarlijkse vaststelling van vangstquota teveel gekeken wordt naar historische rechten en motorvermogens en te weinig rekening wordt gehouden met sociaal-economische critera. Zij wil daar aan sleutelen tot voordeel van kleinschalige vissers.

Het voorstel van Roose zou nadelig kunnen uitpakken voor Nederlandse vissers die onder een buitenlandse vlag varen. Peter van Dalen doorziet Roose en waarschuwt: ,,De rapporteur wil met dit voorstel grotere schepen benadelen in de quotaverdeling. De lidstaten moeten zelf kunnen bepalen hoe de quota het beste verdeeld kan worden.”

Ook SGP-er Bert-Jan Ruissen is het absoluut oneens met Roose en zegt: ,,De verdeling van vangstrechten is een bevoegdheid van de lidstaten. Dat moet op nationaal niveau blijven, want er kunnen grote verschillen zijn tussen de vloten van de landen. Vissers hebben stabiliteit en zekerheid nodig, zodat ze kunnen investeren en innoveren. Daarnaast opereren grotere schepen vaak efficiënter en minstens zo milieuvriendelijk." 


Podcast

Vorige week werd Van Dalen herbenoemd tot vice-coördinator visserij binnen de EVP-fractie. Hij houdt daarmee een stevige vinger in de pap op Europees visserijbeleid, omdat de EVP de grootste fractie is in het Europees Parlement. Vanuit deze functies bepaalt hij mede de agenda en richting van de Visserijcommissie.

De aanstaande podcastaflevering ‘Met Peter in Europa’ staat in het teken van de visserij. Van Dalen beantwoordt daarin graag vragen. Vragen kunnnen gemaild worden naar: eurofractiepodcast@gmail.com. De nieuwe aflevering komt dinsdag 8 februari online.