NVWA betrapt

stropers met

tapijtschelpen


YERSEKE – NVWA-inspecteurs betrapten vorige week tapijtschelpen-stropers in Zeeland.


De twee stropers bleken zondag 366 kilo tapijtschelpen te hebben buit gemaakt. Tegen het tweetal is proces-verbaal opgemaakt. De schelpdieren zijn weer teruggezet. 

Voor recreatief gebruik is het toegestaan maximaal 10 kilo per persoon te rapen.

De Filipijnse tapijtschelp is een exoot en heeft zich in nauwelijks tien jaar massaal ontwikkeld. Vorig jaar rapporteerde Wageningen Marine Research dat in de Oosterschelde, Grevelingenmeer en het Veerse Meer minimaal 35 miljoen kilo werd aangetroffen. 

Het ministerie van LNV is beleid aan het ontwikkelen voor de tapijtschelp. Ter onderbouwing daarvan is vorig jaar opdracht gegeven aan WMR om onderzoek te doen naar de rol van tapijtschelp in de voedselvoorziening voor vogels in de Zeeuwse delta.

Zolang er geen overheidsbeleid is vastgesteld, is het op grond van de Visserijwet en regelgeving niet toegestaan om op tapijtschelpen te vissen.

De provincie Zeeland verwacht komende zomer ook nieuw beleid uit te kunnen vaardigen om het rapen verder aan banden te leggen.



Verandering

van klimaat:

grote fluctuaties

in visbestanden


WAGENINGEN – Klimaatverandering leidt tot sterkere fluctuaties van visbestanden.


Dat blijkt uit een wereldwijde (theoretische) modelstudie door onder andere Wageningen University & Research. 

Biologen nemen al eeuwenlang trage schommelingen in visstanden waar, maar de oorzaken bleven vaak onduidelijk. Deze studie laat zien dat schommelingen op tijdschalen van decennia van nature aanwezig zijn in vispopulaties door hun gevoeligheid voor watertemperatuur. Die gevoeligheid hangt af van de levensduur van de vissoort en zijn positie in de voedselketen. Bij kortlevende vissen die leven van plankton leidt een gunstig jaar snel tot populatiegroei. Bij langlevende roofvissen is dat effect sterk vertraagd.

Volgens de onderzoekers zal de klimaatverandering niet alleen leiden tot geleidelijke toename van de watertemperatuur, maar ook tot sterkere jaar-tot-jaar fluctuaties van visbestanden. De grotere schommelingen kunnen grote gevolgen voor het functioneren van mariene ecosystemen maar ook voor de commerciële visserijen.