Afbeelding
Wietze Janse

Grote drukte op Stellendam voor zeer zeldzame duiker

‘Ik dacht dat ze voor

m’n kotter kwamen…’

STELLENDAM – ‘Niet normaal hoeveel vogelspotters er waren!’, ‘Er liep zeker 150 man, uit België en Frankrijk en al’, ‘Ik dacht dat ze voor m’n kotter kwamen…’. Enkele tweets van verbaasde vissers afgelopen weekend in de buitenhaven van Stellendam. Vissershavens en vogels vormen meestal een goede combinatie, zo ook afgelopen zaterdagochtend, toen door een vogelaar een zeldzame Geelsnavelduiker werd ontdekt in de Buitenhaven van Stellendam.

Duikers zijn een soort grote futen. Ze broeden niet in ons land, maar ’s winters komen ze hier wel voor. Dat zijn dan vooral Roodkeelduikers, waarvan er in de winter tot zo’n 10.000 vogels bij ons in de kustwateren verblijven en daar op allerlei vis jagen. Parelduikers zijn een stuk schaarser, en IJsduikers nog zeldzamer, maar wel jaarlijkse gasten. De Geelsnavelduiker, een bakbeest met een opvallende gele, iets opgewipte snavel, is veruit de zeldzaamste van de vier soorten duikers. Ze broeden in arctisch Rusland en zakken maar zelden af tot onze breedte.

Door de eeuwen heen zijn er wel enkele tientallen gevallen geweest in Nederland, maar de kans om zo’n fraaie en zeldzame duiker te zien, in een makkelijk bereikbare vissershaven en ook nog eens in het weekend lieten zeker 800 vogelliefhebbers (geregistreerd door waarneming.nl) uit de lage landen en een enkeling van verder weg zich niet ontzeggen. De vogel was helaas in slechte conditie en leek zondagmiddag dood te gaan. Maandag is er tevergeefs naar de vogel gezocht.

De Kop van Goeree, inclusief de haven van Stellendam, wordt vaker 'opgeschrikt' door zeldzame vogels. Oudere vissers zullen zich misschien de Ivoormeeuw herinneren die in februari 1990 anderhalve week bij de visafslag rondhing en daar profiteerde van visafval. Deze soort is nog veel zeldzamer dan de Geelsnavelduiker; mocht er weer eens eentje opduiken in een vissershaven of waar dan ook dan kunnen duizenden belangstellenden worden verwacht.

(Foto’s: Wietze Janse)

Afbeelding