Afbeelding
Ruud Coster

Haast is geboden bij goedkeuring lidmaatschap

Nieuwe kansen in de Pacific voor Europese vissers

BRUSSEL – De Visserijcommissie van het Europarlement heeft positief beslist over de toetreding van de EU tot de North Pacific Fisheries Commission (NPFC). Haast is geboden bij de goedkeuring door de Raad.


De Europarlementariërs in de Visserijcommissie stemden afgelopen dinsdag unaniem voor het rapport van Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP), waarin een toelichting wordt gegeven en voorgesteld de toetreding van de EU tot de NPFC goed te keuren.

Ruissen ziet nieuwe kansen voor vissers uit Nederland en andere EU-lidstaten. ,,Europese vissers zijn al actief in het zuidelijk deel van de Stille Oceaan. Straks is het mogelijk dat de schepen afwisselend in het zuidelijke en het noordelijke deel van de Pacific opereren. Door de uitbreiding kan de EU zich ook beter inzetten voor duurzame visserij in dit deel van de wereld. Het visserijverdrag voor de noordelijke Stille Oceaan beschermt expliciet de biodiversiteit, voorkomt overbevissing en vereist nauwkeurige gegevens over visserijactiviteiten’’, aldus Ruissen.

De plenaire stemming in het Europarlement over zijn rapport is gepland op maandag 14 februari. Daarna is het aan de EU-landen om dit voorstel goed te keuren. Daar is nu echt haast bij. Als alles op tijd lukt met stemming, wetgeving en contributiebetaling zullen de andere deelnemers aan dit visserij-verdrag – de Verenigde Staten, Canada, China, Japan, Rusland, Korea, Taiwan en Vanuatu - formeel de EU kunnen verwelkomen op de eerste bijeenkomst dit jaar, die al in maart plaatsvindt, in Korea.

Hangende de ratificatie is de EU op haar eigen verzoek tot toetreding al bijna een jaar geleden geaccepteerd als lid van de NPFC. In de zuidelijke Pacific, het gebied van de South Pacific Regional Fisheries Commission (SPRFMO), zijn al EU-schepen actief. 

Vorig jaar hebben de KL 855 ‘Margiris’ en de GDY 151 ‘Annelies Ilena’ van Parlevliet & Van der Plas enkele maanden in het SPRFMO-gebied gevist, met name op horsmakreel. Doelsoort in het noordelijk deel is de op onze makreel lijkende chub makreel.


De contributie voor de NPFC zal volgens het rapport van Ruissen ongeveer 60.000 euro per jaar bedragen, en afhankelijk van de toekomstige visserijactiviteiten van de EU in het gebied kan dat meer worden. Waarschijnlijk zullen er ook bijdragen worden verwacht ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek, en die worden geschat op ongeveer 200.000 euro per jaar.