Visserijsluis

Oostende vier

weken gestremd


OOSTENDE – De Visserijsluis van Oostende is van maandag 31 januari tot en met 28 februari gesloten.


Vanwege werkzaamheden zal de sluis van en naar het Visserijdok tenminste vier weken lang volledig gestremd zijn.

De Demey-Sluis wordt extra bemand op donderdag- en zondagnacht. Voor visserijschepen is het aanmeren in de voorhaven (getijhaven) niet toegestaan.



Opnieuw

grote zorg

bij afnemers

pelagisch vis


EDINBURG/GRIMSBY – Europese politici moeten hun tanden laten zien bij de verdeling van pelagische TAC’s over de kuststaten.


In oktober vorig jaar zijn alle kuststaten (EU, VK, Noorwegen, IJsland en Faeröer) TAC’s overeengekomen overeenkomstig de wetenschappelijke adviezen. Over de onderlinge verdeling kon opnieuw geen overeenstemming worden bereikt. Onderhandelingen daarover zijn doorgeschoven naar februari. Ondertussen hebben kuststaten hangende de onderhandelingen al wel quota ingesteld.

De North Atlantic Pelagic Advocacy Group (NAPA) maakt zich grote zorgen en heeft opnieuw een open brief gestuurd aan de Europese politiek. De NAPA is een groep van meer dan vijftig bedrijven - retailers, grote visverwerkers, vismeelfabrikanten - die bij elkaar jaarlijks voor 800 miljoen euro aan pelagische vis inkopen, met name makreel, Atlanto Scandian-haring en blauwe wijting. Het onvermogen om tot een verdeling te komen en het instellen door enkele kuststaten van veel te hoge eigen (unilaterale) quota is volgens de afnemers niet duurzaam, want de geadviseerde TAC’s worden ermee overschreden, wat weer gepaard gaat met intrekken van keurmerken zoals MSC

Tot nu toe hebben 21 NAPA-partners zich publiekelijke over dit onvermogen van het visserijbeheer uitgelaten. Vijf bedrijven zullen niet langer afnemen van de visserijen die in gebreke blijven, negen bedrijven gaan hun ‘scourcing’ nader bekijken, vier bedrijven willen alleen afnemen van kuststaten die verantwoord opereren en drie bedrijven hebben gewezen op de negatieve impact op de zaken.

Politici moeten volgens NAPA het streven naar duurzame pelagische visserijen ondersteunen, voorkomen dat de totale vangsten van de pelagische soorten de wetenschappelijke adviezen overschrijden en dat standpunt voldoende uitdragen bij de komende onderhandelingen.