H Initiatief vanuit Volendam voor behoud van de visserij binnen én buiten. Gevreesd wordt dat overheidsbeleid de doodsteek voor de IJsselmeervisserij wordt. (Foto: Flying Focus)
H Initiatief vanuit Volendam voor behoud van de visserij binnen én buiten. Gevreesd wordt dat overheidsbeleid de doodsteek voor de IJsselmeervisserij wordt. (Foto: Flying Focus) Flying Focus

Nieuwe stichting in oprichting

Strijden voor behoud van de visserij

VOLENDAM/DEN OEVER – Een nieuwe Stichting Behoud Visserij wil zich sterk maken voor de visserijsector in Nederland, zowel op zoet als zout water. ,,We gaan de strijd aan!’’ 


Initiatiefnemers van de nieuwe stichting in wording zijn de Volendammer vissersvereniging Sint-Petrus en de Wieringer familie Koster. Sint-Petrus vertegenwoordigt niet alleen Volendammer vissers. 

Penningmeester Hein Koning van de IJsselmeervissersvereniging is sinds de EMK-actie afgelopen zomer op de Afsluitdijk samen met beoogde bestuursleden in touw met de voorbereidingen voor de nieuwe stichting. Koning wordt ook bestuurslid van de nieuwe stichting, net als Patrick Schilder (VD 64). Voor de IJsselmeervissers is het ‘Actieplan toekomstbestendig visserijbeheer IJsselmeergebied’ van het ministerie van LNV met weer nieuwe beperkingen voor de overgebleven binnenvissers de druppel. Koning: ,,Dat wordt de doodsteek als dat plan doorgaat.’’

Vervolgens is in Volendam het idee ontstaan om een eigen stichting/ngo op te richten, straks een crowdfundactie onder sympathisanten en in de visketen op te starten, eventueel subsidie aan te boren om het overheidsbeleid inzake visserij en de macht van milieuorganisaties onder de loep te nemen, en desnoods rechtszaken te voeren om visser te kunnen blijven. ,,Om een voorbeeld te noemen: visserijbedrijven die al generaties actief zijn horen niet te moeten betalen eigen controle en vergunningen waarvoor voorwaarden steeds worden aangescherpt. Kosten daarvan lopen trouwens steeds verder op. Laat een onafhankelijke rechter zich daar maar eens over uitspreken’’, aldus Koning.

Vanuit Volendam zijn er contacten met gelijkgestemde vissers op Wieringen en Urk. ,,We willen en moeten meer zeggenschap krijgen over de toekomst van onze visgronden. Kijk bijvoorbeeld naar de discussie over het Eierlandse Gat hoe die is verlopen, wat is er gedaan met de inbreng van de Wadgarnalenvissers? Helemaal niets! En op de Noordzee is het van hetzelfde laken een pak. We zijn er klaar mee dat de visserij maar steeds wordt geknecht en aan het kortste eind trekt. De maat is vol, en daarom gaan we de strijd aan’’, reageert Dirk Koster (WR 3), eveneens bestuurslid van de nieuwe stichting. 

Kosters’ dochter Deborah de Haan – met haar man Niels actief in de binnenvisserij – wordt ook bestuurslid van de Stichting Behoud Visserij. Volgens Hein Koning wordt nog gezocht naar een vertegenwoordiger namens de Noorzeevisserij in het bestuur. Beoogd voorzitter wordt jurist Maria Vermeulen uit Volendam.


Snoekbaars

In het najaar van 2020 presenteerde het ministerie van LNV na jarenlange discussie het ‘Actieplan toekomstbestendig visserijbeheer IJsselmeergebied’ om de visserijdruk op de schubvisvisserij verder te verlagen. Concreet werden een quotering van snoekbaars (in een lange brief werd maximaal 110 ton op jaarbasis genoemd) plus een verbod op de zegenvisserij genoemd. Voor flankerend beleid werd 9,2 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld, waaronder een saneringsregeling. En tegelijk aanscherping van de controle. De overheid noemde het maatregelenpakket niet alleen nodig in het belang van de IJsselmeervisserij, maar ook nodig om natuurdoelen te bereiken. De visserijsector was geschokt en boos. 

De PO-IJsselmeer/Vissersbond reageerde gelijk afwijzend. ,,Het getij is na eerdere beperkingen duidelijk aan het verlopen, ten gunste van de IJsselmeervisserij en visbestanden. Zie ook de aanvoerrecords van snoekbaars op de Urker IJsselmeervisafslag. En dat zien wij ook aan de oplopende prijs voor nettenvergunningen wanneer die op de markt komen’’, zegt Derk Jan Berends van de Vissersbond. 

Vanuit Harderwijk is eind vorig jaar opdracht gegeven voor nieuwbouw van een IJsselmeerkotter. 


Introductiedossier

In het dikke introductiedossier van het ministerie van LNV voor de nieuwe ministers wordt apart aandacht besteed aan de IJsselmeervisserij. Het wordt een ‘complex en urgent’ vraagstuk genoemd. Gewezen wordt op noodzakelijk herstel van visbestanden, maar ook naar EU-verplichtingen op het gebied van natuur en waterkwaliteit, wat alleen kan als er minder actieve vissers zijn. In verband met staatssteunregels vragen herstructurering/sanering en het ‘verzwaarde visserijregime’ om een akkoord van de Europese Commissie. Wijziging van wet- en regelgeving is niet eerder voorzien dan in 2024. Het ministerie baseert zich ‘op de best beschikbare wetenschappelijke kennis’ en beseft dat vissers een ander beeld hebben van de visbestanden en zich fel verzetten. 

Onder het kopje ‘gevoeligheden, risico’s en politiek-maatschappelijke dimensies’ wordt het kortetermijnbelang van de vissers en de langetermijndoelstelling van genoemd Actieplan conflicterend genoemd. Ook wordt geschreven over een onbalans tussen overheids/controlekosten en de visserijopbrengst op het IJsselmeer/Markermeer. 


Wageningen

Wageningen Marine Research publiceert jaarlijks een rapport over schubvisbestanden in het IJsselmeer/Markermeer. Momenteel worden de survey- en vangstgegevens van 2021 verwerkt voor een nieuwe rapportage komend voorjaar. 

In het rapport van vorig jaar wordt de zeer sterke toename van het snoekbaarsbestand genoemd, waarbij gewezen wordt op de sterke jaarklasse 2017 en de relatief hoge overleving van deze jaarklasse. De totale aanlandingen in 2019 en 2020 van snoekbaars van 518 en 458 waren de hoogste, waarbij wordt opgemerkt dat die vier keer hoger waren dan de aanbevolen maximale vangst van 110 ton.