Noordzee scoort goed; geringe impact bodemvisserij

Goed beheer is goed voor de zeebodem

BRISBANE – Hoe beter de bodemvisserij is gereguleerd hoe beter de biologische staat van de zeebodem.


Dat blijkt uit het wetenschappelijke artikel ‘Trawl impacts on the relative status of biotic communities of seabed sedimentary habitats in 24 regions wordwide’, op basis van internationaal onderzoek dat is uitgevoerd door de Britse universiteit in Bangor (Wales). Hierin wordt de biologische staat van de zeebodem van 24 regio’s in de wereld beoordeeld op basis van data over impact, herstelvermogen en intensiteit en verspreiding van bodemtrawlvisserij, met scores van de Relative Benthic State (RBS) van 1 tot 0. Waarbij het cijfer 1 staat voor onbevist, en hoe verder de score naar 0 hoe slechter de toestand. Aan het artikel, met hoofdauteur Roland Pitcher, werkten ook de bekende Amerikaanse visserijwetenschapper Ray Hilborn en de Nederlandse platvisspecialist Adriaan Rijnsdorp mee.

Van de 24 onderzochte gebieden hebben er 15 een RBS van boven de 0,90, wat betekent dat de status van die zeebodems meer dan 90 procent is ten opzichte van een geheel onbeviste staat. Met name de Verenigde Staten, Chili en Zuid-Afrika scoren zo goed. Europa laat een gemengd beeld zien, met in de Noordzee een ook goede score van rond de 0,85. In de studie zijn geen gebieden uit Azië opgenomen, maar de verwachting is dat die slecht zullen scoren. De studie concludeert dat de status het meest gunstig is in gebieden waar de visserij effectief en verantwoord wordt beheerd.

Het onderzoek wordt door de Nederlandse visserijsector omarmd: ,,Het onderzoeksrapport bestrijdt de bewering van een aantal groene ngo’s dat bodemvisserij de biodiversiteit en de zeebodem vernietigt. Daarnaast laat dit onderzoek zien dat uitspraken die worden gedaan door ngo’s over de noodzaak van een Europees verbod op de bodemvisserij niet op feiten zijn gebaseerd’’, schrijft bijvoorbeeld de Nederlandse Vissersbond in haar Weekjournaal.