Kennismaking

Staghouwer

in Brussel


BRUSSEL – LNV-minister Henk Staghouwer heeft vorige week in zijn eerste Landbouw- en Visserijraad kennis gemaakt met zijn ambtsgenoten in de EU-lidstaten.

Er stonden geen visserijonderwerpen geagendeerd, maar Europees Virginijus Sinkevicius meldt op twitter dat toch gesproken is over concrete acties ter ondersteuning van een sterk visserijcontrolesysteem.

Visserman Jacob van Urk (voorzitter PO-Urk/VisNed) reageerde op de tweet over de goede ontmoeting tussen Sinkevicius en Staghouwer: ,, Ik hoop dat jullie allebei ook hebben besproken hoe we onze visserijsector kunnen steunen in deze moeilijke tijden. Zou dat geen prioriteit moeten zijn?’’



Britten trekken

economische

link strak aan


LONDEN– Per 1 april zal de economische link voor Britse vlagschepen strakker aangehaald worden.


De Britse overheid en visserijsector, met name de zogeheten ‘under 10’s’ (kleine bootjes), mokken al vele jaren dat vlagschepen een flinke hap nemen uit Britse quota, terwijl de vlagschepen verder niets bijdragen aan de Britse economie. 

Om te voldoen aan de economische link zijn er al sinds de jaren negentig diverse mogelijkheden: de helft van de vangst aanlanden in het VK, de helft van de bemanning moet Brits zijn, de helft van de operationele kosten moet besteed worden in het VK of er wordt een quotumdonatie gedaan die ten goede komt aan de ‘under 10’s’.

Vanaf oktober 2020 zijn er consultaties geweest met het Britse visserijbedrijfsleven over de kwestie en de vraag of die regels aangescherpt moeten worden. En hoewel de Britten boter op hun hoofd hebben (ze konden de quota zelf niet opvissen en er is ooit gewoon voor de quota betaald) en de Britse visserij ook onrustig wordt omdat er voor echt Britse schepen al nauwelijks Britse opvarenden zijn te vinden, is het merendeel van de Britten voor de nieuwe regels.


Verhoogd

Met de nieuwe regels worden in ieder geval de voor de link noodzakelijke aanlandingen en aantal bemanningsleden verhoogd van 50 naar 70 procent, en de quotumdonatie van 16,5 naar 20 procent. Het merendeel van het twintigtal Nederlands kotters onder Britse vlag voldoet aan de link door een quotumtransfer, de drie vriestrawlers onder Britse vlag door Britse bemanningsleden en zo nodig een combinatie. De optie met de besteding van kosten in het VK is vervallen; er werd ook nauwelijks of geen gebruik van gemaakt.