Afbeelding
Jef de Vries

Hoekstra over Masterclass Blauwe economie:

‘Voedselvoorziening verandert, ook op zee'

URK - De Wageningse onderzoeker Geert Hoekstra werkt sinds vorig jaar part-time als practor Visserij, Innovatie en Ondernemerschap aan ROC Friese Poort. Het practoraat is onderdeel van een langjarige samenwerking tussen Wageningen Universiteit en het maritiem visserijonderwijs. Deze maand start Hoekstra een serie Masterclasses in het teken van ‘Ondernemerschap in de Blauwe Economie.’


Volgens Hoekstra is de onderzoekersrol van practor enigszins te vergelijken met een hoogleraar op de universiteit of een lector binnen het hbo. ,,Binnen het mbo-beroepsonderwijs wordt de vergelijkbare functie vooral vanuit de praktijk ingestoken”, geeft hij aan. Zijn aanstelling kwam vorig jaar juni tot stand in een turbulente tijd die bol staat van uitdagingen en waarin Brussel een grote rol op zich neemt in landbouw- en visserijtransities.

,,Als gevolg van de verdere groei van de wereldbevolking zal er meer voedsel uit zee moeten komen. Nu komt slechts een paar procent van onze eiwitten uit zee. Meer voedsel winnen uit zee is een kans, maar dit moet dan wel verantwoord vanuit de draagkracht van het ecosysteem. Naast plantaardige eiwitten zullen vis, schaal- en schelpdieren uiterst belangrijk zijn en blijven. Ruimte hiervoor zal vanuit beleid, bedrijven en onderzoek/onderwijs gezocht moeten worden’’, zegt Hoekstra.


Verduurzaming

Vissers en kwekers die zorgen voor voedselwinning op zee zullen steeds meer ruimte moeten delen met andere gebruikers zoals energieleveranciers, zeevervoer, kusttoerisme, scheepsbouw en natuurgebieden. Al die activiteiten op zee worden in nu nog Brussels jargon samengebundeld als ‘de blauwe economie’.

Verduurzaming is en wordt steeds meer een vereiste. De ambities zijn al langere tijd verwoord in de zogeheten 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Hoekstra: ,,Meerdere van die SDG-doelen gaan in op de rol van zeeën en oceanen. ‘Met de Green Deal, waaronder de Farm-to-Fork- en Biodiversiteitstrategie, is de ambitie ingezet het Europees voedselsysteem zo in te richten dat de impact op klimaat geminimaliseerd wordt’, is te lezen in een blog gewijd aan Hoekstra’s practoraat op de website van Wageningen Universiteit & Research. 

Die verduurzamingsopgaven voor de Europese landbouw en visserij hebben een directe invloed op Hoekstra’s werk in het beroepsonderwijs. In een eerder interview voor Visserijnieuws zei Hoekstra: ,,Verdere verduurzaming van de economie is niet tegen te houden. Richting 2030 en verder weg richting 2050 raken de nu nog redelijk onbekende termen groene en blauwe economie algemeen ingeburgerd en gaat er veel veranderen in de Europese voedselvoorziening op land en op zee. Je wordt beoordeeld op je footprint om toekomst te kunnen hebben als (voedsel)producent.”


Ingrijpend

Om op de ingrijpende ontwikkelingen in te spelen en studenten, vissers, kwekers, vishandelaren en visverkopers klaar te stomen op wat komen gaat, start ROC Friese Poort deze maand een serie Masterclasses ‘Ondernemerschap in de Blauwe Economie.’ 

Hoekstra: ,,In de eerste sessie ‘Voedselwinning in de blauwe economie’, komende donderdag 27 januari, kijken we naar concrete plannen en actuele onderzoeken die inspelen op de blauwe economie. In vervolgsessies gaan we nader in op de knoppen waar we met z’n allen aan kunnen draaien om te kunnen voldoen aan uiteenlopende duurzame ambities. We gaan in op ondernemerschap, maar ook op de rol van beleid en bestuur en innovatie. Het worden boeiende sessies met interessante sprekers.''

Onderzoekers vanuit de WUR belichten later de laatste stand van zaken vanuit de wetenschap. Sprekers vanuit maritieme educatie (Pro Sea) en financiële dienstverlening (zoals Rabobank, ABN AMRO, Flynth, Profinis o.a.) belichten de praktijk vanuit een casus. Denk aan onderwerpen zoals circulariteit, bedrijfsopvolging, financiering, personeel etc.


Het maximaal aantal deelnemers (30) is al bereikt, inschrijven kan alleen nog voor de reservelijst.


Meer informatie via: www.rocfriesepoort.nl/over-ons/practoraten/practoraat-visserij-innovatie-en-ondernemerschap