Prijzen houden afslagomzetten op peil

Nationaal visaanbod naar een dieptepunt

IJMUIDEN – Herstel van visprijzen heeft vorig jaar de Nederlandse afslagomzetten op peil gehouden. Het totale (verse) vis- en garnalenaanbod daalde verder.


Dat blijkt uit cijfers van het NOVA, het Nationaal Overlegorgaan Visafslagen. Met de Zoutkamper garnalenafslag van de Rousant daarbij opgeteld - 3,1 miljoen kilo garnalen voor 13,4 miljoen euro - komt de totale afslagenomzet uit op 270 miljoen euro, in het eerste covidjaar 2020 was die omlaag gekelderd naar 272 miljoen euro.

Het totale vis- en garnalenaanbod daalde verder: van krap 75 miljoen kilo (wat al het laagste volume van deze eeuw was) naar niet meer dan 65 miljoen kilo.

Uitgesplitst naar vis en garnalen: het al lage visaanbod ging van 60,4 miljoen kilo naar slechts 52,1 miljoen kilo, terwijl de omzet van 220,4 miljoen euro aan vis terugliep naar 216,1 miljoen euro. Bij de garnalen steeg de omzet van 51,6 naar 53,5 miljoen euro, bij een dalend volume van 14,5 naar 12,9 miljoen kilo garnalen.

Ingezoomd op de visafslagen was Vlissingen vorig jaar relatief de grootste omzetstijger, dankzij een gestegen aanbod duurdere tong. Ook Den Helder en Urk wonnen terrein, evenals Den Oever en de Urker garnalenafslag in Harlingen. Scheveningen gaf behoorlijk terrein prijs, ook IJmuiden verloor en de kleinste afslag Colijnsplaat ging verder onderuit. Stellendam en Lauwersoog bleven qua omzet stabiel.

Vanuit kostenefficiency deed de Zeeuwse Visveilingen vorig najaar het visafslaggebouw in Breskens op slot en verhuisde de garnalenzeef naar Vlissingen.

Dat het nationale visaanbod verder is teruggelopen is geen verrassing. Van de Nederlandse quota voor schol en tong is nog geen 40 procent opgevist.

Reactie NOVA

,,Allereerst wil ik gezegd hebben dat we qua prijsvorming in relatie tot de coronapandemie eerlijk gezegd van een somberder scenario zijn uitgegaan. Wat dat betreft zijn de afslagomzetten nog dik meegevallen, hoewel we ons natuurlijk wel zorgen maken over de onderbenutting van beschikbare vangstquota’’, zegt NOVA-voorzitter Johan van Nieuwenhuijzen in een reactie op de cijfers.

Van Nieuwenhuijzen spreekt over uitdagingen om de huidige logistiek voor verse visaanvoer in de benen te houden. Hij verwacht een verdere consolidatie. ,,Meer samenwerking of zelfs integratie van afslagen, daar ga ik wel vanuit. Onlangs hadden we als NOVA een presentatie van de bloemenveiling Flora Holland met als rode draad: hoe organiseer je de logistiek van aanvoer tot koper. Welbeschouwd hebben we in Nederland twee afslagen voor transacties van gevangen vis naar handelaren, namelijk de dataplatforms Efice en Pefa. De veilinggebouwen zijn feitelijk knooppunten. 

Als je over de grenzen kijkt zie je enerzijds dat er sterk naar Nederland wordt gekeken als draaischijf voor vis plus toenemende protectionisme. Zie wat er in Denemarken en nu ook in Frankrijk gebeurt, waar de Europese controleverordening wordt gebruikt om vis zoveel mogelijk daar te sorteren en te wegen. En in het Verenigd Koninkrijk wordt de economische link aangetrokken. 

We zullen ons als Nederlandse visketen daarom in de belangenbehartiging verder moeten professionaliseren om onze draaischijffunctie optimaal te houden. Dat heb ik vorige week ook in CVO-overleg met de producentenorganisataties naar voren gebracht. Ook de overheid heeft daarin als beleidsmaker een rol.''