Teweer tegen milieuacties voor verbod bodemvisserij

Europese visserij opnieuw verenigd

BRUSSEL – Ngo’s roeren zich in hun afkeer van bodemvisserij en bepleiten een verbod. Eurocommissaris voor de visserij Sinkevicius schurkt er naar de mening van de Europese sector te gretig tegenaan. Visserijkoepel Europêche heeft het initiatief genomen voor een gezamenlijke tegenactie en lobby, naar het voorbeeld van  EUFA, de coalitie van door Brexit getroffen EU-visserijlanden.


In het voorjaar wordt een actieplan van de Europese Commissie verwacht in het kader van de Europese Green Deal en de Europese Biodiversiteitsstrategie.

VisNed merkt in haar nieuwsbrief op dat in een onlangs door de EC gehouden consultatie over bodemberoering door visserijactiviteiten vooral negatieve uitingen naar voren werden gebracht, die ook steeds meer in Europese documenten opduiken.

Ngo’s spelen in op het negatieve sentiment. WeMoveEurope (in partnership met Oceana, Seas at Risk, Our Fish, Whale and Dolphin Conservation en Environmetal Justice Foundation) richt zich tot Sinkevicius en eerste vicevoorzitter van de EC Frans Timmermans met de petitie ‘Stop destroying our Oceans’ (inmiddels 153.000 keer ondertekend).

In december deed Eurocommissaris Sinkevicius naar de zin van de visserijsector wat al te enthousiast mee aan een campagneactie bij de gebouwen van de EU in Brussel, waar hij een petitie van ngo’s in ontvangst nam.


Kwartiermaker

De Europese visserijbelangenkoepel Europêche en de Europese koepel van PO’s EAPO beschouwen de anti-bodemvisserijlobby van de ngo-coalitie als zeer bedreigend, evenals de uitlatingen van de Europese Commissie hierover. Op dit moment is de gehele EU-visserijsector zich aan het groeperen om een forse politieke tegenkracht te ontwikkelen.

Gerard van Balsfoort, tot en met vorig jaar voorzitter van de Pelagic Freezer-trawler Association (PFA), is bereid gevonden om de komende weken als kwartiermaker te fungeren van dit initiatief.

Van Balsfoort (69) is vanaf dit jaar met pensioen, maar is vanwege zijn ervaring en netwerk binnen de Europese visserij-industrie, inclusief zijn voorzitterschap van de EUFA - de coalitie van EU-visserijstaten tegen de Brexit - gevraagd om het initiatief op te starten, inclusief een geoormerkt budget. Als er een voorzitter is gevonden zal hij terugtreden.

Vanuit zeker dertien EU-lidstaten hebben visserijbelangenorganisaties zich inmiddels aangemeld of positief gereageerd. Veel zaken moeten in gang worden gezet, waaronder kennisvergaring, data-analyse, mediabereik en een lobbyplan. Het initiatief hoeft ook niet tot de EU beperkt te blijven; ook het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en IJsland hebben belangrijke bodemvisserijen.

Van Balsfoort onthoudt zich vooralsnog van persoonlijk commentaar, omdat het initiatief ‘nog in ontwikkeling is’.